Ciasto:
500g mąki pszennej, 
350g miąższu z dyni,
100g
 cukru, 
30g świeżych drożdży, 
80ml letniego mleka, 
jajko, 
szczypta soli, 
2 łyżki oleju, 
1/2 łyżeczki cynamonu.
 
  
Dynię
 pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku i gotować około 15minut na małym 
ogniu. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem na puree, przestudzić. 
 Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. 
Wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę
 przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn, zmiksowaną dynię, szczyptę soli, 
jajko, olej, resztę cukru i cynamon. Zagnieść elastyczne ciasto. 
Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w 
ciepłe miejsce. 
Gdy ciasto podwoi swą 
objętość ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 
25x40cm, po czym przeciąć go na dwa prostokąty o wymiarach 20x25cm. 
Nadzienie:
60g stopionego masła, 
60gr brązowego cukru, 
łyżeczka cynamonu, 
łyżeczka kardamonu, 
4 łyżki mleka.  
Stopione masło
 wymieszać z cukrem i przyprawami. Masę rozsmarować na obu prostokątach.
 Zwinąć w dwie rolady. Kroić na plastry- z każdej rolady otrzymamy około
 10 plasterków. Ułożyć je ściśle, jeden obok drugiego, w przygotowanej 
tortownicy o śr. 27cm. Odstawić na kolejne 15minut. Następnie posmarować
 mlekiem.
Piec ok. 25minut w temp. 180st.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 
                                       Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:


Wspaniałe zdjęcia! Ten cynamon i dynia kusi, oj kusi!
OdpowiedzUsuńZapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/
Dziękuję bardzo:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJako ze za dynia nie przepadam, to wersja ciasta drozdzowego i cynamonu wydaje sie super!
OdpowiedzUsuńwww.xmajanaka.blogspot.com
Martynko, dynia w ogóle nie jest wyczuwalna w cieście!:)
OdpowiedzUsuńbardzo ładne ;)
OdpowiedzUsuń