Ciasto:
500g mąki pszennej,
350g miąższu z dyni,
100g
cukru,
30g świeżych drożdży,
80ml letniego mleka,
jajko,
szczypta soli,
2 łyżki oleju,
1/2 łyżeczki cynamonu.
Dynię
pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku i gotować około 15minut na małym
ogniu. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem na puree, przestudzić.
Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru i łyżkę mąki.
Wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę
przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn, zmiksowaną dynię, szczyptę soli,
jajko, olej, resztę cukru i cynamon. Zagnieść elastyczne ciasto.
Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w
ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swą
objętość ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach
25x40cm, po czym przeciąć go na dwa prostokąty o wymiarach 20x25cm.
Nadzienie:
60g stopionego masła,
60gr brązowego cukru,
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka kardamonu,
4 łyżki mleka.
Stopione masło
wymieszać z cukrem i przyprawami. Masę rozsmarować na obu prostokątach.
Zwinąć w dwie rolady. Kroić na plastry- z każdej rolady otrzymamy około
10 plasterków. Ułożyć je ściśle, jeden obok drugiego, w przygotowanej
tortownicy o śr. 27cm. Odstawić na kolejne 15minut. Następnie posmarować
mlekiem.
Piec ok. 25minut w temp. 180st.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Wspaniałe zdjęcia! Ten cynamon i dynia kusi, oj kusi!
OdpowiedzUsuńZapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/
Dziękuję bardzo:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJako ze za dynia nie przepadam, to wersja ciasta drozdzowego i cynamonu wydaje sie super!
OdpowiedzUsuńwww.xmajanaka.blogspot.com
Martynko, dynia w ogóle nie jest wyczuwalna w cieście!:)
OdpowiedzUsuńbardzo ładne ;)
OdpowiedzUsuń