poniedziałek, 7 października 2013

Drożdżowe ślimaczki z dynią i cynamonem

Niedawno, całkiem przypadkowo natrafiłam na bardzo apetyczny przepis z użyciem dyni. Tak się złożyło, że akurat miałam jeszcze kawałek napoczętej dyni i żadnego pomysłu na nią;) Długo się nie zastanawiając upiekłam bardzo smaczne "odrywane" ciasto drożdżowe z dynią i cynamonem. Dynia nadała ciastu bardzo piękny, żółty kolor...






Ciasto:
500g mąki pszennej, 
350g miąższu z dyni,
100g cukru, 
30g świeżych drożdży, 
80ml letniego mleka, 
jajko, 
szczypta soli, 
2 łyżki oleju, 
1/2 łyżeczki cynamonu.




Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku i gotować około 15minut na małym ogniu. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem na puree, przestudzić. 
 Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn, zmiksowaną dynię, szczyptę soli, jajko, olej, resztę cukru i cynamon. Zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x40cm, po czym przeciąć go na dwa prostokąty o wymiarach 20x25cm. 


Nadzienie:
60g stopionego masła, 
60gr brązowego cukru, 
łyżeczka cynamonu, 
łyżeczka kardamonu, 
4 łyżki mleka.



Stopione masło wymieszać z cukrem i przyprawami. Masę rozsmarować na obu prostokątach. Zwinąć w dwie rolady. Kroić na plastry- z każdej rolady otrzymamy około 10 plasterków. Ułożyć je ściśle, jeden obok drugiego, w przygotowanej tortownicy o śr. 27cm. Odstawić na kolejne 15minut. Następnie posmarować mlekiem.
Piec ok. 25minut w temp. 180st.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 











                                       Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

5 komentarzy:

  1. Wspaniałe zdjęcia! Ten cynamon i dynia kusi, oj kusi!

    Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako ze za dynia nie przepadam, to wersja ciasta drozdzowego i cynamonu wydaje sie super!


    www.xmajanaka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Martynko, dynia w ogóle nie jest wyczuwalna w cieście!:)

    OdpowiedzUsuń