Składniki:
250g makaronu świderki,
2 jajka,
puszka tuńczyka w oleju,
łyżka kaparów,
4 małe pomidorki,
250g brokułów,
150ml jogurtu naturalnego,
100ml majonezu,
ząbek czosnku,
sól, pieprz,
2 łyżki czarnych oliwek,
szczypta cukru,
1/2 pęczka bazylii,
łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić.
Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w ósemki.
Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować ok. 5 min w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru.
Tuńczyka, kapary i oliwki odsączyć. Wszystko przełożyć do jednej miski, dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory.
Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać.
Składniki sałatki polać sosem, posypać oliwkami i świeżą bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
pycha:) takie to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńIdealne na obiad,uwielbiam tuńczyka,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzięki, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)