Składniki:
4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (10x20cm),
80g dżemu wiśniowego,
łyżka soku z cytryny,
3 łyżki cukru pudru,
250g serka mascarpone,
250g półtłustego twarogu,
60g cukru,
cukier waniliowy.
Przygotowanie
Płaty mrożonego ciasta francuskiego ułożyć obok siebie, rozmrozić w temp.
pokojowej.
Każdy płat ciasta przeciąć w poprzek na pół. Powstałe kwadraty przekroić 2
razy po przekątnej tak, aby z każdego otrzymać 4 trójkąty. Sklejać po dwa
trójkąty wierzchołkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec 15 min w temp. 175st. Ostudzić.
Przekroić w
poziomie na pół. Wierzch ciastek posmarować dżemem. Cukier puder utrzeć z sokiem
z cytryny oraz łyżką zimnej, przegotowanej wody. Lukrem posmarować dżem. Twaróg utrzeć z serkiem mascarpone oraz
cukrem i cukrem waniliowym. Kremem posmarować spody ciastek, przykryć kawałkami z lukrem.
Udekorować dżemem lub według uznania.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
pyszne kokardki:) poproszę jedną...albo kilka ;) :*
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają :))) bardzo mi przypadły do gustu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dzięki dziewczyny:):) Mena zapraszam;)
OdpowiedzUsuńA co to za dżem igdzie go mozna kupic? Taki rozowy....bo te zwykle twarde dzemy donp rogalikow sa ciemne...
OdpowiedzUsuńA to mój domowy dżem z truskawek:):) Można go jedynie zrobić, ale to dopiero za rok:):) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOooo a zdradzisz w jaki sposób mozna go zrobic? Bo wyglada nieziemsko ;)
OdpowiedzUsuńAniu to była ta konfitura: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2013/07/konfitura-rabarbarowo-truskawkowa.html :)
OdpowiedzUsuń