poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Babka serowo-cytrynowa

Co prawda Wielkanoc już dawno za nami, ale jak mawia mój tata dobrej babki nigdy za wiele:) Dlatego babki dość często goszczą na naszym stole i zawsze rozchodzą się w błyskawicznym tempie;) Ta jest nieco wilgotna, miękka i ma wspaniały cytrynowy aromat...




Składniki:
250g mąki,
150g masła lub margaryny,
200g cukru,
300g waniliowego serka homogenizowanego,
3 jajka,
kisiel cytrynowy,
cukier waniliowy,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.


Przygotowanie


Jajka utrzeć z cukrem, dodać zimną, stopioną margarynę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po łyżce przesianej mąki zmieszanej z kisielem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać serek oraz cukier waniliowy, aromat i sok świeżo wyciśnięty z cytryny. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę do babki. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Przestudzić, posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

 
 
Smacznego:)
 
 
Przepis dodaję do akcji:
 


2 komentarze:

  1. Apetyczna babka:) Pozwoliłam sobie nominować Cię do Liebster blog: http://szalonapatelnia.blogspot.com/2013/04/liebster-blog-wyroznienie-od-orci.html , zapraszam do zabawy i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Luka Li ślicznie Ci dziękuję, ale już byłam dwa razy nominowana do Liebster blog:( Pozdrawiam cieplutko!!

    OdpowiedzUsuń