Ciasto:
10 dag margaryny,
jajko,
1 żółtko,
szczypta soli,
15 dag mąki pszennej,
8 dag mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mąki przesiać wraz z proszkiem, dodać jajko i żółtko, szczyptę soli oraz posiekaną margarynę. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę o śr.27cm, nakłuć gęsto widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, piec 15min, następnie zdjąć papier i piec jeszcze ok. 5min. Ostudzić.
Krem:
2 szkl. śmietanki 30%,
125g serka śmietankowego typu Philadelphia,
4 łyżeczki żelatyny spożywczej,
laska wanilii,
7 łyżek cukru.
Smacznego:)
Taki serniczek na zimno, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńi gwarantuję, że jest smaczne;):)
OdpowiedzUsuń