Biszkopt:
6 jajek,
szkl. cukru,
szkl. mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić, stale miksując stopniowo dosypywać cukier. Następnie doawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać kakao. Przełożyć do natłuszczonej blaszki o wym.
25x36cm, piec ok. 25-30 min w temp. 175st. Przestudzić.
Krem:
1/2 l mleka,
1,5 paczki budyniu o smaku biszkoptowym (60g),
4 łyżki drobnego cukru do wypieków,
200 g masła.
Połowę mleka zagotowaćz cukrem. W reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, gotować, aż zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć na jednolitą masę.
Ponadto:
20 szt. herbatników maślanych,
25 dag ptasiego mleczka,
2 paczki drażetek o smaku orzechowym,
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady,
3 łyżki mleka.
Na ciasto wyłożyć połowę kremu, na to ułożyć przełamane na trzy części ptasie mleczko oraz rozsypać drażetki. Przykryć pozostałym budyniem. Ułożyć herbatniki. Czekoladę wraz z mlekiem stopić na parze. Zrobić esy-floresy na wierzchu ciasta. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
hmmm super wygląda ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję;):)
OdpowiedzUsuńAa te ciasto jest bardzo słodkie ?:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jest dość słodkie, ale myślę, że w sam raz:) Jadłam duuuużo słodsze:)
OdpowiedzUsuń