Składniki:
1/2 kg filetu z kurczaka,
3 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
łyżeczka ostrych papryczek Chili peperoncini,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1/2 łyżeczki miodu,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki octu jabłkowego,
płatki kukurydziane do panierki.
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Można wyciąć
kilka serduszek za pomocą foremek do ciasteczek. Do pojemnika (ja użyłam
próżniowego) wlać sos sojowy, olej i ocet jabłkowy. Dodać papryczki,
miód, posiekany czosnek, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać, włożyć
mięso, dobrze wymieszać by mięso pokryło się marynatą. Zamknąć i odstawić na ok.
1,5 godz do lodówki. Ja w pojemniku próżniowym marynowałam 30min. Po tym czasie
mięso wyjąć, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułożyć na lekko
natłuszczonej blasze i piec 10min z każdej strony w temp. 180-200st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Ślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda bardzo , bardzo romantycznie:) Pomysla na uforowanie puree z kartofli w ksztalcie serduszka podkradam.
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda! Bardzo lubię kurczaka w płatkach kukurydzianych :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Kinga pozwalam:):):)
OdpowiedzUsuń