Biszkopt:
8 dużych jajek,
2,5 szkl. mąki pszennej,
1,5 szkl. cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy.
Krem:
3/4l mleka,
2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po40g),
100 g mlecznej czekolady,
50 g gorzkiej czekolady,
220 gram margaryny,
6 łyżek cukru.
Wierzch:
1/2 l śmietanki 30%,
2 śmietan-fixy,
4 łyżki cukru pudru,
barwniki spożywcze:
żółty, czerwony i niebieski,
krem czekoladowy.
Przygotowanie
Biszkopt
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Przesianą mąkę
zmieszać z proszkiem. Dodawać na przemian żółtka i mąkę z proszkiem. Ciasto
wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem formę o wym. 37x42cm. Piec ok. 40 min
w temp. 180st. Przestudzić. Następnie z ciasta wyciąć kontur Kubusia oraz garnka
z miodem. Wszystko przekroić w poprzek na 3 części.
Krem
Na mleku z cukrem ugotować oba budynie, przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć z zimnym budyniem. Na koniec dodać stopioną na parze, zimną
mleczną czekoladę. Gorzką czekoladę posiekać i wymieszać z kremem. Gotową masą
przełożyć wszystkie warstwy tortu.
Wierzch
Śmietankę ubić z fixami i pudrem. Podzielić na 3
części, każdą wymieszać ze szczyptą innego barwnika. Posmarować wierzch i boki
Kubusia według odpowiednich kolorów. Krem czekoladowy przełożyć do szprycy i
namalować oczy, nos i buzię misia. Schłodzić.
Smacznego:)
Wyszedł super!
OdpowiedzUsuńDzięki:)
OdpowiedzUsuń