poniedziałek, 31 marca 2014

Lazania Bolognese

Jak kuchnia włoska to koniecznie makaron! Tym razem zaserwowałam moim chłopakom lazania a'la bolognese. Jest to danie dość kaloryczne, ale raz na jakiś czas jak najbardziej wskazane;)) Delikatny makaron, mięso, grzyby i duuużo ciągnącego się sera - to główne składniki tego pysznego dania. 




Składniki:
  • 350 g makaronu lazania, 
  • 500g mięsa mielonego, 
  • ząbek czosnku, 
  • duża cebula, 
  • 300g pieczarek, 
  • puszka krojonych pomidorów, 
  • łyżeczka przyprawy do pomidorów (użyłam Kamis),
  • łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis), 
  • sól morska z pieprzem (użyłam Kamis).
 Sos beszamelowy:
  • 1 szklanka mleka, 
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki masła, 
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • łyżka mąki, 
  • sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • szczypta cukru, 
  • żółtko.

Przygotować sos:

Masło rozpuścić na patelni, zasypać mąką. Smażyć chwilę. Dodać zimne mleko. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, szczyptę cukru oraz sok z cytryny. Śmietankę rozkłócić z żółtkiem, dodać do sosu, chwilę podgrzewać, lecz nie doprowadzić do wrzenia!

Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Mięso wyrobić z posiekanym czosnkiem, doprawić solą z pieprzem. Dodać do cebuli, rozdrobnić, dusić około 8 minut na małym ogniu. 
Dodać pomidory wraz z zalewą, dusić jeszcze jakieś 8minut, aż sos nieco odparuje. Doprawić ognistą mieszanką oraz przyprawą do pomidorów.
grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju. Doprawić solą z pieprzem. Płaty makaronu wkładać na niecałą minutę do osolonego wrzątku.
Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć troszkę sosu, ułożyć płaty makaronu, posmarować sosem, wyłożyć połowę mięsa oraz połowę grzybów, posypać 1/3 startego sera. Przykryć kolejną warstwą makaronu, posmarować sosem. Wyłożyć resztę mięsa oraz pozostałe grzyby, posypać 1/3 sera. Wierzch przykryć kolejną warstwą makaronu, posmarować sosem i posypać resztą sera.
Piec około 30minut w temp. 180st.







                                                       Smacznego:))
 

2 komentarze: