piątek, 18 stycznia 2013

Kubuś Puchatek z garnczkiem

Podobno dziś dzień Kubusia Puchatka, dlatego pochwalę się Wam moim zeszłorocznym tortem, który przygotowałam na urodzinki mojego synka. Wykonanie i zdjęcie nie jest pierwszej jakości, ale tort zniknął w mgnieniu oka;):)



Biszkopt:

8 dużych jajek,
2,5 szkl. mąki pszennej,
1,5 szkl. cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy.

Krem:

3/4l mleka,
2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po40g),
100 g mlecznej czekolady,
50 g gorzkiej czekolady,
220 gram margaryny,
6 łyżek cukru.
 
Wierzch:
 
1/2 l śmietanki 30%,
2 śmietan-fixy,
4 łyżki cukru pudru,
barwniki spożywcze: żółty, czerwony i niebieski,
krem czekoladowy.
 
Przygotowanie
 
Biszkopt
 
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem. Dodawać na przemian żółtka i mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem formę o wym. 37x42cm. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Przestudzić. Następnie z ciasta wyciąć kontur Kubusia oraz garnka z miodem. Wszystko przekroić w poprzek na 3 części.
 
Krem
 
Na mleku z cukrem ugotować oba budynie, przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć z zimnym budyniem. Na koniec dodać stopioną na parze, zimną mleczną czekoladę. Gorzką czekoladę posiekać i wymieszać z kremem. Gotową masą przełożyć wszystkie warstwy tortu.
 
Wierzch
 
Śmietankę ubić z fixami i pudrem. Podzielić na 3 części, każdą wymieszać ze szczyptą innego barwnika. Posmarować wierzch i boki Kubusia według odpowiednich kolorów. Krem czekoladowy przełożyć do szprycy i namalować oczy, nos i buzię misia. Schłodzić.
 
Smacznego:)

2 komentarze: