Czas pomyśleć o świątecznym menu, moje propozycje znajdziecie w zakładce WIELKANOC .
Dzisiaj kolejna odsłona babki, tym razem tylko dla dorosłych:)
Babka na czerwonym winie według przepisu Ewy Wachowicz. Baaaaaardzo smaczna!
Składniki:
- 6 jajek,
- 250g masła lub margaryny,
- 250g cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 400g mąki pszennej,
- płaska łyżka proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki kakao,
- łyżeczka przyprawy do piernika,
- 150 ml czerwonego wina,
- 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady,
- 50g czekolady na polewę,
- 2 łyżki śmietanki 30%.
Wykonanie:
Miękkie
masło pokroić na kawałki i utrzeć wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
Stale miksując na niskich obrotach, dodawać kolejno żółtka.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ucieranej masy na przemian z winem.
Czekoladę posiekać, dodać do ciasta.
W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do formy silikonowej, której nie trzeba natłuszczać.
Piec około godziny w temp. 180st., do tzw. "suchego patyczka".
Ostudzić.
50g czekolady stopić na parze wraz ze śmietanką, lekko przestudzić i polać babkę.
Smacznego!!!