sobota, 29 października 2016

Kokosowa tarta z jabłkami

Jabłka są dostępne przez cały rok, możemy więc z nich korzystać do woli :) Oczywiście numer 1 to szarlotka i jabłecznik, ale warto troszkę poeksperymentować. Dlatego proponuję tartę z dodatkiem jabłek oraz nutką kokosu i rodzynek. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i z pewnością umili jesienny wieczór:) 





forma na tartę o śr. 27cm

Ciasto:  
  • 100g masła lub margaryny, 
  • 100g cukru pudru, 
  • 2 jajka, 
  • 12 łyżek mąki pszennej.
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka oddzielone od białek. Krótko zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Formę na tartę natłuścić i wysypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć ciasto.

Nadzienie:  
  • 2 jabłka, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • 50g wiórków kokosowych, 
  • 50g rodzynek.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby całe jabłka były zakryte. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz cukier. Gotować około 5 minut na średnim ogniu. Odcedzić. Rodzynki rozsypać na całym cieście, posypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około 40 minut w temp. 160st. Podawać np. oprószone cukrem pudrem.









                                                                           Smacznego:))

 Przepis dodaję do akcji na FB Jesienne wypieki
Razem ze mną w akcji wzięły udział:

wtorek, 25 października 2016

Recenzja książki "Zioła na odporność"

Zapraszam na kolejną recenzję książki "Zioła na odporność" dr Moniki Fijołek, którą otrzymałam od wydawnictwa esprit. To książka, która pomoże nam uchronić się przed chorobami stosując naturalne sposoby.






Książka jest w miękkiej oprawie i liczy 176 stron. Nie jest to typowy zbiór przepisów kulinarnych, bardziej charakterystyka i opis działania poszczególnych ziół wzbogacony o przepis z jego wykorzystaniem.
Na wstępie znajdziemy krótki opis czym właściwie jest zdrowie i odporność. Resztę książki stanowi już charakterystyka poszczególnych ziół bardziej lub mniej popularnych, takich jak, np. Bluszczyk kurdybanek, Imbir lekarski czy Skrzyp polny. Wszystkie te zioła możemy znaleźć we własnym ogrodzie bądź na łące. Każde zioło jest dokładnie opisane i wyszczególnione są odmiany danych ziół.

Opisy ziół podzielone są na takie hasła:
  • Charakterystyka
  • Surowiec leczniczy
  • Główne związki
  • Właściwości lecznicze
  • Przeciwwskazania
  • Uprawa
  • Przepisy

Wszystko jest dość obszernie i czytelnie napisane, zioła opisane według kolejności alfabetycznej. Jedyne czego mi brakuje to kolorowe zdjęcia poszczególnych ziół. Są zawarte małe czarno-białe ilustracje, jednak nie wszystkie zioła są nam znane i łatwiej byłoby je rozpoznać mając przed sobą prawdziwą fotografię.




Dalej znajdziemy słowniczek, który z pewnością bardzo ułatwia zrozumienie niektórych określeń. Uważam, że to naprawdę bardzo przydatne:)




Na samym końcu jest spis treści.




Podsumowując książka warta uwagi, szczególnie polecam ją osobom, które stawiają na metody naturalne. 

sobota, 22 października 2016

Test suplementu diety Mumomega

Co prawda to mało kulinarny wpis, jednak postanowiłam się z Wami podzielić moją opinią na temat suplementu diety dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. 






Każda mama chce, aby jej dziecko prawidłowo się rozwijało, dlatego też sięgamy po rożnego rodzaju witaminy i suplementy w czasie ciąży. Organizm kobiety przekazuje maleństwu wszystkie niezbędne witaminy i minerały, dlatego tak ważne jest, aby je na bieżąco uzupełniać. Oczywiście najlepszym, naturalnym sposobem jest spożywanie produktów spożywczych, które dostarczą nam odpowiednie ilości witamin, jednak w rzeczywistości wcale to nie jest takie proste:) Dlatego warto wtedy skorzystać z gotowych suplementów diety dostępnych w aptekach, musimy jedynie dopasować dla siebie najlepszy produkt. Apteki oferują bardzo szeroką gamę takich suplementów i w różnych przedziałach cenowych.

Ja dzisiaj chcę Wam pokazać suplement diety Mumomega dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, który jest doskonałym źródłem DHA oleju z ryb morskich i oleju z wiesiołka produkowanych wg standardów farmaceutycznych. Kwas tłuszczowy DHA odpowiada za właściwy rozwój mózgu i wzroku dziecka, a także przyczynia się do wzmocnienia jego odporności. Ponadto prawidłowe spożywanie kwasu DHA obniża ryzyko przedwczesnego porodu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji poporodowej.




Opakowanie suplementu Mumomega zawiera 3 listki po 10 kapsułek, w sumie 30 sztuk. Zalecana dzienna porcja to jedna kapsułka na dobę, więc opakowanie wystarcza na 30 dni.

Skład suplementu:
  • olej z ryb
  • żelatyna
  • olej z wiesiołka
  • substancja wiążąca (glicerol)
  • przeciwutleniacz (alfa-tokoferol)
Ja stosowałam suplement przez niecały miesiąc. Niestety mam dość małą odporność i jestem podatna na wszelkie grypy i przeziębienia:( Od dłuższego czasu minimum raz na dwa tygodnie miałam katar, a odkąd stosuję suplement, a są tą jakieś 3 tygodnie, jeszcze nie zachorowałam! Poza tym czuję się mniej senna i poprawiła się kondycja moich włosów. Wierzę, że to zasługa właśnie Mumomega. Nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych u siebie, ani tym bardziej u maluszka.
Jedynym minusem suplementu jest dość wysoka cena, ale czego się nie robi dla maleństwa :))
Zdecydowanie polecam! 


Drożdżowe mini pizze

Nastała szara, deszczowa jesień, ale ma ona swoje plusy, miedzy innymi sprzyja gotowaniu :) Ja też mogę teraz spędzać więcej czasu w kuchni, oczywiście na tyle, na ile uda mi się na chwilkę oderwać od dzieci :) Ten przepis już od dawna czekał na publikację, jednak jakoś nie mogłam się do tego zabrać. Dziś nadszedł ten dzień i  mam dla Was propozycję na pyszną kolację lub drugie śniadanie albo przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Małe drożdżowe pizze, a'la bułeczki z prostym, aczkolwiek pysznym nadzieniem. Naprawdę polecam! 




Ciasto:  
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 30g świeżych drożdży, 
  • szklanka wody, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka cukru, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.
Drożdże zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże się rozpuściły. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zaczyn z drożdży, sól, olej oraz letnią wodę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, następnie zagnieść gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2 godziny.

Farsz:  
  • laska kiełbasy, 
  • puszka krojonych pomidorów, 
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
  • 100g żółtego sera, 
  • bazylia, 
  • oregano, 
  • ostra papryka, 
  • sól.
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju lub bez. Dodać pomidory wraz z zalewą, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypior. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku ziołami, solą oraz ostrą papryką.
Z ciasta odrywać małe kulki, delikatnie je wyrobić, uformować kulkę i spłaszczyć środek przy pomocy szklanki, tak by na około utworzył się rant (jak na drożdżówki). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W powstałe wgłębienie nałożyć farsz, posypać startym lub pokrojonym w kostkę serem. Piec około 20 minut w temp. 200st.






                                                                             Smacznego :)) 

piątek, 21 października 2016

Wyniki konkursu!

Bardzo dziękuję za wszystkie konkursowe zgłoszenia, wiedziałam, że mnie nie zawiedziecie :)
Zgłoszeń było niewiele, ale wcale nie oznacza to, że wybór był łatwy...
Ale przejdźmy do konkretów!


Zadaniem konkursowym było podanie Waszego sposobu na wzmocnienie odporności .

Nagrodą są trzy kalendarze ufundowane przez Wydawnictwo esprit



I miejsce: Aneta Cyganik i jej przepis na Wino cebulowe 

Wino cebulowe. Przepis od pokoleń w naszej rodzinie.  
Składniki: 30 dag obranej cebuli (z polskiej uprawy), butelka białego wytrawnego wina gronowego, 10 dag miodu.
Przepis: Cebulę bardzo drobno posiekaj i wsyp do emaliowanego lub szklanego naczynia. Dodaj miód, wymieszaj, odstaw na godzinę. Zalej winem, przelej do ciemnej butelki, zakorkuj i porządnie wstrząśnij. Odstaw w chłodne ciemne miejsce. Codziennie wstrząśnij. Po 7 dniach przecedź. Przechowuj w lodówce.
Kuracja: Pij 1–2 razy dziennie po pół kieliszka od wina, po posiłku. Kurację możesz prowadzić 3–4 tygodnie, potem zrób 2-miesięczną przerwę.




II miejsce: Kasia S. i jej przepis na Surówkę z kiszonego ogórka

Surówka z kiszonego ogórka

Składniki
6 średnich ogórków kiszonych
1 marchewka
1/2 papryki czerwonej
1 mała czerwona cebula
1 pęczek koperku
1 średni pomidor
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
sól do smaku
pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Ogórki pokroić w półplasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę z oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.



III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz, która przesłała zdjęcia domowych mikstur takich, jak: Sok z pędów sosny, wodę z miodem z mniszka lekarskiego, sok z pigwy oraz na Pyszną ryżowo-otrębową pokusę  

Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki ryżu białego, cynamon, kardamon, miód z mniszka lekarskiego, garść migdałów i orzechów włoskich, 6 gruszek, garść truskawek, cukier , trzcinowy, szczypta soli dla kontrastu smakowego,
łyżka masła, łyżka słodkiej śmietanki con. 30 % , kokos do posypania, listki mięty, 3 łyżki granulowanych otrębów o smaku truskawki. Mleko i mleczko kokosowe łączę i zagotowuję , wrzucam ryż i kardamon z cynamonem. Delikatnie słodzę miodem z mniszka , dodaję odrobinkę soli . Gotuję do miękkości. Na głębokiej patelni podgrzewam masło z cukrem , mieszam ciągle i gdy już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną w grubsze plasterki. Obracam, by z
drugiej strony również owoce karmelizowały się. Osobno- migdały i orzechy siekam dość grubo i prażę je na suchej patelni. Naczynie do zapiekania smaruję masłem, posypuję granulowanymi otrębami, nakładam połowę ryżu i 3/4 karmelizowanych gruszek. Na to przesypuję prażone migdały z orzechami. Po czym daję drugą część ryżu. Wierzch dekoruję resztą gruszek, pokrojonymi truskawkami, odrobiną siekanych orzechów i listkami mięty. Posypuję kokosem i cynamonem. Zapiekam do momentu, aż wierzch się
delikatnie zarumieni.
Przed podaniem na talerz przygotowuję mus : garść świeżej mięty, sok z limonki, troszkę miodu, odrobina otartej skórki z limonki i 4 kiwi wkładam do blendera i.. po chwili mus jest gotowy.




Zwycięzcom gratuluję a wszystkim dziękuję za udział w konkursie i świetne pomysły! 
Czekam na adresy i nr tel od zwycięzców do 25.10.2016r. Wyślijcie je na mój adres e-mail m8adzia8@wp.pl. Przekażę je wydawnictwu, które wyśle Wam nagrody.


 

wtorek, 18 października 2016

Keks z jeżynami i kruszonką

Za oknami już typowa jesień a ja jeszcze nie zdążyłam się z Wami podzielić wszystkimi letnimi przepisami... Cóż, nadrobimy to zimą :) Dziś mam dla Was przepis na pyszne i szybkie ucierane ciasto - keks z jeżynami i piernikową kruszonką. Idealne jako dodatek do filiżanki herbaty, ale także jako słodka przekąska do szkoły czy pracy. 




keksówka 11x23cm

Składniki: 
  • 300g mąki pszennej, 
  • 150g cukru, 
  • 180g masła lub margaryny, 
  • 2 jajka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • łyżeczka przyprawy do piernika, 
  • 3 łyżki rumu (można pominąć jeśli chcemy by ciasto jadły dzieci:) ), 
  • 2 łyżeczki mieszanki kandyzowanej skórki, 
  •  jabłko, 
  • 200g jeżyn (mogą być mrożone).
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w plastry masło oraz cukier. Ciasto zagnieść palcami, tworząc kruszonkę. Odłożyć 4 łyżki takiej kruszonki i dodać do niej cukier waniliowy oraz przyprawę do piernika. Odstawić, będzie nam to służyło za kruszonkę na wierzch ciasta.
Do pozostałego ciasta (tego bez wanilii i przyprawy do piernika) dodać całe jajka, proszek do pieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki o wym. 11x23cm. Równomiernie rozsmarować. Na wierzchu rozsypać jeżyny i delikatnie wcisnąć je w ciasto (mrożone lekko rozmrozić). Posypać odłożoną kruszonką. Piec około 50-60 minut w temp. 170st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.










                                                                        Smacznego:)) 
 

środa, 5 października 2016

Konkurs!!!

Dawno już nie było na blogu żadnego konkursu, dlatego dziś mam dla Was małe zadanie:)


KONKURS!!!



Czas trwania konkursu 05.10.-15.10.2016r. 
Oto zadanie konkursowe:  Jaki jest Wasz sprawdzony sposób na wzmocnienie odporności ? Chciałabym, aby odpowiedzią był Wasz autorski przepis na jakieś zdrowe danie. Może to być napój, deser, sałatka czy danie główne - to już zależy od Was:) Zdjęcie Waszego autorstwa będzie mile widziane, jednak nie jest wymagane. 

Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest polubienie profilu na FB sponsora konkursu, który znajdziecie TUTAJ

Odpowiedzi możecie zostawiać tutaj jako komentarz lub na moim profilu na FB- TUTAJ

A teraz nagrody!!

Nagrodą są 3 kalendarze na 2017r. "Rok ze Świętą Hildegardą". Zawiera on sporo przepisów oraz wiele cennych myśli.





                                                           Zapraszam i życzę powodzenia!!!