Książka jest w miękkiej oprawie i liczy 224 strony. Na początku znajdziemy krótki wstęp od autorek oraz charakterystykę używanych w przepisach potraw. To bardzo przydatne, ponieważ część z nich jest raczej mało znano i niestety również trudno dostępna w sklepach stacjonarnych, jednak w sklepach internetowych znajdziecie te produkty bez problemu.
W książce znajdziemy 196 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie:
*Zupy (np. Zupa kasztanowa, Ziołowa zupa naleśnikowa)
*Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy)
*Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa)
*Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera)
*Dania główne:
- Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem)
- Tarty (np. Tarta warzywna)
- Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia)
- Potrawy rybne (np. Sandacz z cukinią)
- Potrawy z makaronem i szpecle (np. Cannelloni z farszem z ricotty)
- Inne dania główne (np. Pizza z tuńczykiem)
- Dania główne na słodko (np. Tarta z kawałkami pigwy)
* Desery (np. Krem czekoladowy, Pigwowe cukierki)
* Ciasta, torty i inne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera)
* Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie)
* Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie)
* Chleb (np. Chleb zwalczający przeziębienie, Chałka orkiszowa)
* Napoje (np. Syrop porzeczkowy, Likier pigwowy)
* Śniadania (np. Owsianka, Herbatka dodająca energii)
Kategorii jest całkiem sporo, przepisy zaś bardzo zróżnicowane. Od bardzo łatwych i popularnie znanych po wyszukane, wręcz z trudno dostępnymi składnikami. Mimo wszystko przepisy są dość łatwe w wykonaniu. Zawierają dokładny spis składników oraz szczegółowy opis wykonania. Dla mnie ogromnym minusem jest brak zdjęć do każdego przepisu. Znajdziemy bowiem tylko 12 zdjęć ilustrujących dane potrawy. Jestem wzrokowcem i gdy zobaczę daną potrawę, jeszcze w apetycznej oprawie, to zdecydowanie chętniej ją przygotowuję.
Tuż za przepisami znajdziemy tabelkę, w której zawarte są w skrócie najważniejsze informacje, takie jak m.in. : czas i temperatura pieczenia, mrożenie czy proporcje składników.
Na samym końcu książki znajduje się indeks alfabetyczny wszystkich przepisów oraz spis treści z podziałem na poszczególne kategorie.
Św. Hildegarda jest autorką wielu książek, ich okładki znajdziecie na ostatnich stronach książki.
Główne motto św. Hildegardy to "Dusza raduje się na widok dobrego uczynku, podobnie jak ciało, gdy znajduje pokrzepienie w smacznej potrawie".
Autorka poprzez swoje przepisy chce, abyśmy zastanowili się nad swoją dietą, czy aby na pewno jest ona odpowiednio zbilansowana? Przekonuje nas do stosowania ziół leczniczych i zdrowych produktów, które poprawią nie tylko nasze zdrowie fizyczne, lecz także psychiczne.
Książkę jak najbardziej polecam :)