piątek, 26 czerwca 2015

Placuszki serowe z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego też z powodu braku czasu na blogu mały przestój. Muszę jednak podzielić się z Wami przepisem na naprawdę pyszne i bardzo proste w przygotowaniu placuszki na bazie sera, z dodatkiem truskawek. Fantastycznie sprawdzą się zarówno jako śniadanie, ale też jako deser czy podwieczorek. Jestem pewna, że dzieci nie odmówią drugiej porcji! :)




Składniki:  
  • 4 jajka, 
  • 500g białego sera, 
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • szczypta soli, 
  • 300g truskawek.
Wykonanie

Biały ser rozgnieść widelcem. Białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać rozgnieciony ser oraz przesiane mąki. Dokładnie połączyć. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.
Truskawki umyć, przepołowić lub pokroić w plastry. Masę nakładać łyżką na olej rozgrzany na patelni, tworząc małe placuszki. Powtykać truskawki, gdy placuszki się zrumienią, odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilkę. 
Podawać np. oprószone cukrem pudrem.







                                                                       Smacznego;))

Przepis dodaję do akcji Placki i racuchy organizowanej na FB

czwartek, 18 czerwca 2015

Suflet czekoladowy z truskawkami

Sezon na truskawki trzeba dobrze wykorzystać! Dlatego teraz truskawki są obowiązkowym dodatkiem do naszych deserów:) Dziś polecam klasyczny suflet czekoladowy. Lekko płynny, nie za słodki, idealnie współgra ze świeżymi truskawkami i nutką mięty...




Składniki:  
  • 2 jajka, 
  • 50g masła lub margaryny, 
  • 100g gorzkiej czekolady, 
  • szczypta soli, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 250g świeżych truskawek.
Wykonanie

Masło wraz z czekoladą stopić na małym ogniu, przestudzić. 
Jajka ubić mikserem na puszystą masę. Dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, aż się rozpuści. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną masę czekoladową, dokładnie wymieszać. 
Ciasto rozlać do 4 natłuszczonych i wysypanych bułką tartą kokilek. 
Piec około 15 minut w temp. 180st. 
Podawać ze świeżymi truskawkami ułożonymi na środku każdego sufletu.






                                                                      Smacznego:))

wtorek, 16 czerwca 2015

Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami

Zwykłe kotlety mielone można urozmaicać na naprawdę wiele sposobów. Kilka przepisów jest już na blogu, dzisiaj mam dla Was następny. Tym razem są to pieczone pulpeciki, z dodatkiem otrębów owsianych, dietetyczne i z dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne!




Składniki: 
  • 300g mięsa mielonego,
  • por, 
  • cukinia, 
  • marchewka, 
  • 1/2 bakłażana, 
  • czerwona papryka,
  • puszka pomidorów krojonych, 
  • jajko, 
  • łyżka musztardy, 
  • 2 czubate łyżki otrębów owsianych, 
  • sól, pieprz, 
  • czosnek, 
  • ostra papryka, 
  • świeża bazylia, 
  • 200g mozarelli.
Wykonanie

Pora dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. 2 łyżki dodać do mięsa wraz z odrobiną suszonego czosnku, jajkiem, otrębami, łyżka posiekanej bazylii, łyżką wody oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrobić i formować pulpeciki.
Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek (około 10minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę warzyw i pulpeciki, posypać resztą warzyw. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ułożyć plastry mozarelli i zapiekać kolejne 10 minut.






                                                                          Smacznego:))
 

sobota, 13 czerwca 2015

Babeczki z rabarbarem i orzechami

Babeczki to świetna alternatywa zarówno na śniadanie, jak i na deser czy piknik. Można je wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne!




Składniki: 
Wykonanie

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta.
Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać.
Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości.
Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem.
Piec około 25 min w temp. 180-190st.






                                                                     Smacznego:))
 

czwartek, 11 czerwca 2015

Trufle serowe o smaku cytrynowo - czekoladowym

Domowe czekoladki to prawdziwy rarytas:)) Szczególnie takie z nadzieniem, otoczone czekoladą są dość czasochłonne. Jednak trufle, które dziś Wam przedstawiam są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich podstawowym składnikiem jest biały ser oraz płatki czekoladowe. Dla wzbogacenia smaku dodałam nieco soku i skórki z cytryny. Całość oczywiście obtoczona w stopionej czekoladzie:) Pycha!




Składniki:  
  • cukier waniliowy, 
  • 250g chudego twarogu, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • skórka otarta z pół cytryny, 
  • szklanka płatków czekoladowych, 
  • 100g gorzkiej czekolady, 
  • 100g mlecznej czekolady.
Wykonanie

Twaróg zmiksować przy użyciu blendera. Dodać cukier waniliowy, sok oraz skórkę z cytryny. Płatki czekoladowe zmiksować w blenderze, następnie dodać do masy serowej, całość ponownie zmiksować blenderem. 
Uformować małe kuleczki, wstawić do lodówki na godzinę. 
Czekolady stopić na parze. Trufelki obtaczać w czekoladzie, włożyć na 20min do lodówki by czekolada zastygła.






                                                                Smacznego:))
 

sobota, 6 czerwca 2015

Tort Księga Komunijna

Ostatnio miałam okazję po raz pierwszy samodzielnie zrobić tort w kształcie Księgi komunijnej. Przyznam, że trochę się obawiałam czy podołam temu zadaniu, jednak okazało się, że nie jet to tak trudne, jak myślałam:) Co prawda do łatwych ten tort nie należy, jednak jak widać nie jest to niewykonalne. Do przełożenia warstw użyłam kremu śmietanowego z dodatkiem mascarpone i czekolady oraz kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy. Gościom bardzo smakowało:)





Biszkopt: 
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką i wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. 
Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części.
UWAGA! Upiec dwa takie biszkopty!!

Krem śmietanowy:   
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszać szpatułką.
Blaty ciasta nasączyć herbatą. Dwa blaty wyciąć w taki sposób, by utworzyły zgrubienie księgi. 
Pierwsze dwa blaty ciasta ułożyć blisko siebie i posmarować warstwą dżemu, rozsmarować grubą warstwę kremu. Przykryć kawałkami ciasta, które mają tworzyć zgrubienie księgi. Posmarować je dżemem i resztą kremu. Przykryć ostatnimi dwoma nasączonymi blatami ciasta. Schłodzić.

Krem maślany: 
2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą posmarować dokładnie wierzch i boki ciasta.
Całość udekorować podwójną porcją masy plastycznej (przepis tutaj)  i zrobionymi z niej ozdobami. 





 




                                                                Smacznego:))

wtorek, 2 czerwca 2015

Bułki z przedziałkiem

Domowe pieczywo po prostu nie ma sobie równych! Ja uwielbiam bułki popularnie zwane poznańskimi, w końcu jednak postanowiłam sama je upiec. Okazały się bardzo łatwe w przygotowaniu a jeśli chodzi o smak, to śmiało mogą ze sobą konkurować. Są przepyszne!





Składniki:  
  • 500g mąki pszennej, 
  • 12g świeżych drożdży, 
  • 200ml letniego mleka, 
  • jajko, 
  • 20g masła, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • łyżeczka soli.
Wykonanie

W 50ml letniego mleka rozpuścić drożdże wraz z cukrem. Odstawić na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, masło i zaczyn. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zagniatać około 5 minut, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć w misce i przykryć ściereczką. Pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu. 
Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje i formować okrągłe bułeczki. Układać od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 30 minut. 
Następnie tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić na środku bułek przedziałki, prawie do samego spodu.
Piec około 15 minut w temp. 200st.





 


Źródło: Niebieska pistacja


                                                                    Smacznego;))