niedziela, 29 marca 2015

Owsiane ciastka bez pieczenia

Zawsze warto mieć w zanadrzu przepis na szybkie ciastka. Te ciasteczka kojarzą mi się z domem, zawsze robiła je moja siostra:) Ja trochę wzbogaciłam je o suszone owoce i ziarna. Robię je dla moich chłopaków, gdy w domu nie ma nic słodkiego:)




Składniki:
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 150g herbatników, 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru, 
  • 6 łyżek wody, 
  • 3 czubate łyżki kakao, 
  • czubata szklanka płatków owsianych, 
  • szklanka płatków kukurydzianych, 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny, 
  • 3 łyżki mieszanki nasion Słoneczne Pola Ziaremkowo (słonecznik, sezam, siemię lniane).
Wykonanie

Masło stopić z dodatkiem wody, kakao i cukru. Zdjąć z ognia. Herbatniki i płatki kukurydziane pokruszyć, wraz z nasionami żurawiną i płatkami owsianymi dodać do stopionej masy. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce, by masa przestygła. Następnie kłaść łyżką na papier do pieczenia małe porcje tworząc okrągłe ciastka. Odstawić, by ciastka całkiem zastygły. Bardzo delikatnie odklejać je od papieru.




                                    
                                                                     Smacznego:))
 

środa, 25 marca 2015

Mazurek z powidłami i masą krówkową

Od kilku lat mazurek stał się u nas obowiązkowym ciastem wielkanocnym. Piekłam już przeróżne wersje, wszystkie znajdziecie tutaj. Dzisiejszy mazurek jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Składa się z kruchego ciasta, powideł, orzechów i słodkiej masy krówkowej. Palce lizać!




Ciasto:  
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 400g mąki krupczatki, 
  • 4 żółtka, 
  • 100g cukru, 
  • 4 łyżki mleka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • kilka kropel aromatu waniliowego.
Mąkę posiekać z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem. Dodać żółtka, mleko i aromat waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować, wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x27 cm, można również utworzyć rant. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Ostudzić.

Dodatkowo:  
Ciasto posmarować powidłami, posypać posiekanymi orzechami i posmarować masą krówkową. Dowolnie udekorować.







                                                             Smacznego:)))


Przepis dodaję do akcji:


Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki

piątek, 20 marca 2015

Nowy smak piwa #Somersby #ElderflowerLime oraz przepis na Galaretkę z piwa



Po raz kolejny zostałam wybrana przez Lorda Somersby do wypróbowania nowego smaku jego piwa. Informuję jednak, że wpis jest przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.





Do tej pory mogliście skosztować Somersby o smaku jabłkowym oraz jeżynowym. Lada dzień szukajcie w sklepach nowości o smaku kwiatu bzu i limonki.
W paczce czekało na mnie piwo zarówno w butelce jak i puszce, list od Lorda oraz saszetka niespodzianka z nazwą mojego bloga:)




Nowy smak zawiera 4,5 % alkoholu. Butelki są identyczne jak przy poprzednich wersjach, zmieniła się jedynie etykieta. Ich pojemność niezmiennie wynosi 400ml. Nowy smak znajdziecie również w puszkach o pojemności 500ml.
Piwo jest typowo kobiece:) Słabe, słodkie (choć dla mnie odrobinkę za słodkie), lekko musujące i bardzo aromatyczne. Jeśli chodzi o smak to zdecydowanie dominuje kwiat bzu. Piwo ma bardzo fajny, letni kolor.

Nowy smak wykorzystałam do przygotowania dwóch potraw. Pierwszą z nich jest :


Karkówka duszona w piwie


Składniki:
  • 500 g karkówki bez kości,
  • 300ml piwa Somersby o smaku bzu i limonki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • ząbek czosnku.
 Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry, posmarować z obu stron cienko musztardą. Przyprawy zmieszać z posiekanym czosnkiem. Mieszanką natrzeć mięso. Zalać piwem, szczelnie przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Kłaść na mocno rozgrzany olej, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Dusić pod przykryciem około godziny, w między czasie podlewać pozostałą marynatą i odrobiną wody.
Podawać z warzywami i polać powstałym sosem.








Na deser zaś przygotowałam:



Galaretkę z piwa


 Składniki:
  • 500 ml piwa Somersby o smaku kwiatu bzu i limonki,
  • 1/2 szklanki wody,
  • laska wanilii,
  • szczypta imbiru,
  • 2 czubate łyżki żelatyny, 
  • cytrusy w plastrach do dekoracji.
Wykonanie

Piwo zagotować wraz z wodą, imbirem i nasionami wanilii. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.  Lekko przestudzić i rozlać do dwóch pucharków. Wrzucić po plasterku cytrusa (ja niestety nie dostałam limonki, więc użyłam pomarańczy). Wstawić na kilka godzin do lodówki.










                                                                         Smacznego:))
 

czwartek, 19 marca 2015

Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym

Nie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy pierogi:) ja najbardziej lubię ruskie i z serem. Dlatego troszkę poeksperymentowałam z nadzieniem serowym i dodałam do niego suszone pomidory oraz przeróżne bakalie. Całość podana z sosem śmietanowo - musztardowym. Wyszło naprawdę smacznie!





Ciasto:  
  • 500g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • sól, 
  • około 1/2 szklanki letniej wody.
Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić kopczyk, wbić jajka, rozbełtać nożem z mąką. Powoli dolewać wodę. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm.

Nadzienie:  
  • 200g białego sera, 
  • 4 suszone pomidory, 
  • szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.), 
  • ząbek czosnku,
  • cebula, 
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 
  • 2 łyżki majonezu czosnkowego (użyłam Kętrzyńskiego), 
  • sól, 
  • pieprz ziołowy.
Bakalie zmielić w blenderze na pył, wymieszać z białym serem, dodać posiekane suszone pomidory oraz szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem, dodać do masy serowej. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z farszu formować kuleczki, układać je co kilka cm na wyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić.

Sos: 
  • szklanka śmietany 18%,
  • łyżka musztardy ostrej (użyłam Kętrzyńskiej), 
  • sól, pieprz, 
  • łyżka posiekanego szczypiorku.
Śmietankę zmieszać z musztardą, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Pierogi podawać z sosem i zeszkloną cebulką.




                                                                 Smacznego:))
 

środa, 18 marca 2015

Babka pomarańczowa

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Czas zacząć myśleć nad świątecznym menu:) Babka jest obowiązkowa, jednak staram się co roku robić inną. Tutaj na blogu znajdziecie sporo przepisów na babki. Dziś proponuję babkę z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i nie za słodka. Nam bardzo smakuje:)





Składniki:  
Wykonanie

Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st.
Ostudzić, polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.





Inspiracja: Wypieki z pasją

                                                                  Smacznego;))


Przepis dodaję do akcji:


Wielkanocne WypiekiBabki Wielkanocne 2015Wielkanocne Smaki - edycja V
 

wtorek, 17 marca 2015

Sałatka makaronowa z brokułem i prażonym słonecznikiem

Sałatki zawsze sprawdzają się podczas wszelkich imprez i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Warto czasem zaskoczyć bliskich czymś nowym i nietypowym. Taka właśnie jest ta sałatka:) Makaron wyglądem przypominający ryż, brokuł, wędzona szynka i chrupiące ziarna słonecznika tworzą wspaniałe połączenie. Za pomysł dziękuję Bożence!





Składniki: 
  • 250g makaronu a'la ryż (użyłam Makaron Międzybrodzki), 
  • 4 jajka, 
  • puszka kukurydzy, 
  • brokuł, 
  • 150g szynki konserwowej lub wędzonej, 
  • 150g ziaren słonecznika, 
  • sól, pieprz, 
  • 3 łyżki majonezu (użyłam Majonezu Kętrzyńskiego). 
Wykonanie

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i ostudzić. 
Brokuł podzielić na różyczki, gotować w osolonym wrzątku do miękkości, około 20 minut. Odcedzić i ostudzić. Następnie drobno posiekać.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, następnie oskubać i pokroić w kosteczkę. Szynkę również pokroić w kostkę. Wszystko połączyć, dodać odcedzoną i opłukaną kukurydzę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, dodać do reszty. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez, dokładnie wymieszać.








                                                                              Smacznego;))
 

poniedziałek, 16 marca 2015

Makaron z łososiem w porach

Zazwyczaj po powrocie z pracy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Dlatego mam dla Was bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na pyszny i na dodatek dietetyczny obiad! Makaron z dodatkiem łososia duszonego w porach z dodatkiem kremowego serka. Przepis dostałam od koleżanki, i szczerze mówiąc trochę się bałam czy nam to zasmakuje, bo nie jesteśmy wielbicielami pora:) Jednak danie okazało się naprawdę baaaardzo smaczne!!




Składniki: 
  • 200 g świeżego łososia, 
  • 1/2 pora, 
  • 150g serka naturalnego (np. Almette), 
  • 300g makaronu (ja użyłam Makaron Międzybrodzki wstążki), 
  • sól, pieprz, 
  • szczypiorek do posypania.
Wykonanie

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Odkroić skórę od łososia, rybę pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na suchej patelni. Pora dokładnie umyć, posiekać, dodać do ryby, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości, około 10 minut. Pod koniec duszenia dodać serek, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Podawać wraz z makaronem. Posypać posiekanym szczypiorkiem.








                                                             Smacznego;))
 

piątek, 13 marca 2015

Dwuwarstwowe kremówki

Kremówki to bardzo znane i lubiane ciastka;) Ja sama nigdy nie odmówię kawałka! Na blogu znajdziecie kremówki na biszkopcie  oraz odchudzoną wersję kremówek. Dziś proponuję pyszne kremówki na cieście francuskim z dwoma kremami, budyniowym oraz śmietanowym. Są delikatne, kremowe, słodkie i kaloryczne, jak to kremówki:)





Krem budyniowy: 
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g każde), 
  • 3 szklanki mleka, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 3 surowe żółtka, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 3 łyżki masła.
Oba ciasta francuskie rozwinąć i upiec, około 12-15 minut w temp. 220st. Ostudzić.
2 szklanki mleka zagotować wraz z masłem i cukrami. W pozostałej szklance mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Letnią masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Schłodzić. 

Masa śmietanowa:  
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • 1/2 laski wanilii.
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz nasionami wanilii. Wyłożyć na krem budyniowy, przykryć pozostałym ciastem, delikatnie docisnąć. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.







                                                         Smacznego;))
 

środa, 11 marca 2015

Zapiekane piersi kurczaka nadziewane warzywami i kurkami

Filet z kurczaka to bardzo uniwersalne mięso i można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Moja dzisiejsza propozycja to niskokaloryczne kieszonki z kurczaka nadziane warzywami oraz kurkami. Całość przykryta wędzoną szynką i zapieczona.




Składniki:  
  • 2 filety z piersi kurczaka, 
  • 2 łyżki kurek (mogą być mrożone), 
  • 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki, 
  • por, 
  • 3 łyżki  musztardy, 
  • łyżka pesto bazyliowego, 
  • 4 plastry wędzonej szynki, 
  • cebula, 
  • sól, pieprz, 
  • czosnek suszony, 
  • suszona bazylia, 
  • suszone oregano, 
  • natka pietruszki, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • łyżka oliwy z oliwek. 

Mięso umyć, osuszyć, przekroić na pół, każdą część delikatnie naciąć, tworząc kieszeń. W środku posmarować musztardą, na zewnątrz pesto bazyliowym. Oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. 
Oliwę rozgrzać, podsmażyć posiekanego pora oraz cebulkę. Dodać kurki oraz pokrojone w kostkę papryki. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku, dodać sok z cytryny.
Przygotowanym farszem nadziewać nacięte filety, owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba do natłuszczać) i piec około 35-40 minut w temp. 180st.






                                                         Smacznego;))
 

wtorek, 10 marca 2015

Jajka po szkocku

Zapewne nie raz już znudziły Wam się tradycyjne mielone kotlety. Wtedy zawsze staram się coś do nich "dorzucić", żeby były bardziej apetyczne;) Tym razem zrobiłam niektórym pewnie już dobrze znane jajka po szkocku, czyli jajko ugotowane na twardo otoczone mięsem mielonym.  Smacznie, szybko i bardzo efektownie...





Składniki: 
  • 500g mięsa mielonego, 
  • 1 mała czerstwa bułka, 
  • szklanka mleka, 
  • 4 jajka, 
  • cebula, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki bazylii, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki oregano, 
  • szczypta curry, 
  • sól, 
  • pieprz ziołowy, 
  • bułka tarta, 
  • olej do smażenia. 

Wykonanie

3 jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek. 
Mięso przełożyć do miseczki, dodać surowe jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, zmiażdżony czosnek, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. 
Nabierać porcje mięsa, spłaszczać na dłoni, na środku ułożyć całe jajko. Mięsem dokładnie obkleić jajka, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na złoty kolor. 







                                                                    Smacznego;))


Przepis dodaję do akcji:

ALE JAJA!
 

piątek, 6 marca 2015

Ciastko - Czekoladowa lawa

Wszystko co czekoladowe zawsze cieszy się u nas wielką popularnością;)) jakiś czas temu otrzymałam słodki prezent od firmy Lindt i postanowiłam w końcu zrobić z niego użytek:) Zrobiłam pyszny czekoladowy deser, właściwie czekoladowe ciastka. Bardzo efektowne i bardzo słodkie. Oraz bardzo, bardzo czekoladowe... 




Składniki:  
  • 2 jajka, 
  • 100g masła, 
  • 25 g mąki pszennej, 
  • 75 g cukru, 
  • 100g czekolady mlecznej Lindt Creation, 
  • 2 łyżki kakao.
Wykonanie

Czekoladę połamać na kawałki, stopić wraz z masłem. Lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. , Dodać przesianą mąkę wraz z kakao. Wymieszać. Stale mieszając, dodawać stopioną, ciepłą czekoladę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlewać do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą ceramicznych kokilek do 3/4 wysokości.
Piec około 15 minut w temp. 180st.
Ciastka powinny być z wierzchu upieczone, zaś ze środka wylewać się niczym lawa z wulkanu:)








                                                                     Smacznego;))
 

środa, 4 marca 2015

Domowy batonik z ziarnami

Ostatnio zdradziłam Wam mój przepis na domową wersję batonika Knoppers, dziś mam dla Was kolejną propozycję na domowy batonik. Tym razem jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu, z duża ilością zdrowych ziaren oraz białą czekoladą. Co prawda poprzez dodatek czekolady batonik nie jest już tak zdrowy i niskokaloryczny, jednak wiele osób twierdzi, że biała to nie czekolada i tego się trzymajmy!



Składniki: 
  • szklanka płatków kukurydzianych, 
  • szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pestki dyni),
  • 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe),
  • 200g białej czekolady, 
  • 3 łyżki sproszkowanego wafla andruta,
  • 2 łyżki soku z grejpfruta, 
  • 2 łyżki mleka. 
Wykonanie

Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem z grejpfruta. Czekolady stopić z mlekiem na parze, od razu dodać pokruszone płatki, andruty oraz posiekane bakalie. Dobrze wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na folię aluminiową i zwinąć, formując długi baton. Owinąć folią, włożyć do lodówki, by masa zastygła.
Odwinąć z folii, pokroić w plastry.







                                                                   Smacznego;))