wtorek, 30 września 2014

Deser kawowo - czekoladowy

Za oknem jesień, aczkolwiek na razie dość pogodna;) Jednak dla jeszcze lepszego humoru polecam szybki i smaczny deser czekoladowy dla dorosłych z nutką kawy i likieru. Tak, tak wiem jest kaloryczny, ale jak kalorii nie liczę:) Zresztą jak tu sobie odmówić takich pyszności??? 




Składniki:
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 250g serka kremowego śmietankowego, 
  • 100g kremu czekoladowego np. nutella, 
  • łyżka cappuccino w proszku, 
  • 75 ml likieru kawowego, 
  • 50g cukru, 
  • 100g herbatników w polewie czekoladowej. 
Wykonanie

Cappuccino zalać dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić i przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą i cukrem. Dodać krem czekoladowy, zmiksować. Ciastka pokruszyć na małe kawałki.
Do szklaneczek nakładać na przemian krem oraz pokruszone ciastka, udekorować miętą.




                                                           Smacznego:))
 

sobota, 27 września 2014

Wuzetka, czyli ciasto W-Z

Lubicie Wuzetkę? Bo ja baaardzo, ale w zasadzie sama robiłam ją po raz pierwszy:) Dacie wiarę? Teraz już wiem, że wykonanie ciasta jest bardzo proste a ciasto niezwykle smaczne... Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście koniecznie wypróbujcie! Wilgotne ciasto, powidła i śmietana... niebo w gębie!




Biszkopt: 
  • 6 jajek, 
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • 2/3 szklanki mąki pszennej, 
  • 2/3 szklanki kakao, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 25x36cm.
Piec około 30-40 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół.

Dodatkowo:
  • 260g powideł śliwkowych, 
  • 4 łyżki rumu.
 Powidła wymieszać z rumem. Posmarować dolny biszkopt.

Krem: 
  • 1 l śmietanki 36%, 
  • 2/3 szklanki cukru pudru, 
  • 2 łyżki żelatyny. 
Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na sam koniec dodać żelatynę, krótko zmiksować. Kilka łyżek masy odłożyć do dekoracji, resztą przełożyć blaty ciasta.

Polewa: 
  • 100g gorzkiej czekolady, 
  • 100g mlecznej czekolady, 
  • 100ml śmietanki 30%. 
Czekolady połamać na kawałki i wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować kleksami z pozostałej bitej śmietany. Schłodzić.




                                                                Smacznego:))

czwartek, 25 września 2014

Gulasz z kluseczkami

Za oknem zaczyna się robić szaro, deszczowo i zimno. Typowa jesienna pogoda... Wtedy też staram się przygotowywać kolorowe i sycące dania, które jednocześnie świetnie rozgrzewają. Dlatego dzisiaj mam dla Was pyszny gulasz, który zawiera w sobie wszystkie te cechy. Niezwykłym dodatkiem są kluseczki, które sprawiają, że gulasz jest o wiele bardziej sycący i można go podawać bez żadnych ziemniaków, kaszy czy ryżu.
Dodatkowo so gulaszu użyłam ketchupu ziołowego Provence firmy Jamar, który otrzymałam do przetestowania. Ketchup świetnie pasuje do tego dania, nadał mu ziołowego posmaku, dzięki czemu nie musiałam już dodawać żadnych ziół. 



Składniki:
  • 1 kg mięsa gulaszowego, 
  • czerwona papryka, 
  • zielona papryka, 
  • 2 cebule, 
  • 6 łyżek ketchupu ziołowego (użyłam Provence Jamar), 
  • sól, pieprz, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  •  szczypta kminku, 
  • olej do smażenia. 
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby podlewać wodą.
Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. papryki umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Dodać do mięsa, wraz z ketchupem, doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Dusić jeszcze 20 minut.

Kluseczki:
  • 500g mąki pszennej, 
  • jajko, 
  • sól, 
  • zimna woda. 
Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić dołeczek, wbić jajko i wlać trochę wody, wymieszać końcówką noża. Zagnieść ciasto, dolać tyle wody, by ciasto było gładkie i elastyczne. Odrywać małe porcje ciasta tworząc malutkie kluseczki. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek. Gotować około 1 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić i dodać do gulaszu.









                                                             Smacznego;))
 

środa, 24 września 2014

Słonecznikowiec, czyli ciasto ze słonecznikiem

Do tej pory jadłam tylko taką wersję ciasta ze słonecznikiem, jednak niedawno znalazłam na innym blogu całkiem inny przepis. Wiedziałam, że koniecznie muszę go wypróbować. Ciasto okazało się tak smaczne, że dopiero gdy upiekłam je po raz trzeci udało mi się je w końcu sfotografować:)) Wcześniej po prostu nie zdążyłam! Do tego ciasta również użyłam oleju o smaku masła, o którym pisałam tutaj. Ciasto jest wilgotne, a krem pysznie chrupiący:)





Ciasto: 
  • 4 jajka, 
  • szklanka cukru, 
  • 220g mąki pszennej, 
  • 180ml oleju o smaku masła,
  • 200ml mleka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko oraz olej. Dać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, wymieszać. 
Ciasto (jest dość płynne, ale takie ma być!) przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o wym. 23x33cm.
Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół.

Masa słonecznikowa:
  • 750ml mleka, 
  • 2 budynie waniliowe, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • szklanka cukru, 
  • 200g ziaren słonecznika, 
  • 150g masła. 
W trosze mleka rozrobić budynie oraz mąkę. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Mieszać, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Dodać cukier, poczekać chwilę, aż się skarmelizuje. Następnie zmiksować z blenderze.
Zmiksowany słonecznik dodać do budyniu, dodać też masło, wymieszać, odstawić aż masa ostygnie.
Zimną masą przełożyć przestudzone placki. Schłodzić.

Polewa: 
  • 50g masła, 
  • 50g mlecznej czekolady, 
  • 50ml śmietanki 30%, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • łyżka kakao. 
Wszystko połączyć i stopić na parze. Lekko przestudzić i posmarować wierzch ciasta. Schłodzić.






Źródło: Kawa i czekolada


                                                                 Smacznego:))
 

wtorek, 23 września 2014

Makaron z kurkami

W tygodniu zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, dlatego warto mieć kilka łatwych, szybkich, sprawdzonych i przede wszystkim smacznych przepisów. Taki jest właśnie ten makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem sera i chrupiących kurek:)



Składniki:
  • 250g makaronu świderki ( u mnie Międzybrodzki), 
  • 300g kurek, 
  • szklanka śmietanki 36%, 
  • 100g żółtego sera,
  • ząbek czosnku, 
  • cebula, 
  • sól, pieprz, 
  • 1/2 szklanki rosołu, 
  • olej. 
Wykonanie

Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić.
Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulką ładnie się zeszkli dodać oczyszczone i umyte kurki (większe pokroić). Dusić, aż grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści. 
Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron polany sosem.




                                                          Smacznego:))
 

poniedziałek, 22 września 2014

Ciasto Biedronka

Jednym z pierwszych ciast jakie upiekłam była ta oto Biedronka;) Dlatego mam do niej szczególny sentyment. Baaardzo dawno już nie piekłam tego ciasta, postanowiłam więc odszukać przepis i przypomnieć rodzince smak tego pysznego ciasta. Nie dość, że ciasto kusi smakiem to jeszcze wyglądem:)) Nie jest za słodkie, warto spróbować!





Jasne ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • szklanka cukru, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 1jajko. 
Mąkę przesiać, posiekać z miękką margaryną. Dodać cukier i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i na 30 min wstawić do zamrażalnika.


Ciemne ciasto:
  • 3 jajka, 
  • szklanka gęstej śmietany 18%, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • łyżeczka sody oczyszczone.
Białka ubić na sztywno. Sodę rozpuścić w łyżce ciepłej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i, ucierając, stopniowo dodawać śmietanę, kakao i rozpuszczoną sodę. Dodać białka i wymieszać. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem ciemnym. Wymieszać. Ciasto przelać do  natłuszczonej blaszki o wym. 27x35cm. Piec około 50-60 minut w temp. 180 st. Ostudzić.

Krem: 
  • 1/2 l mleka, 
  • cukier waniliowy, 
  • szklanka cukru, 
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 250g masła lub margaryny. 
3/4 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki, mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż zgęstnieje jak budyń, ostudzić.
Masło utrzeć i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa. 
Wyłożyć ją na wystudzone ciasto.

Dodatkowo:
  • galaretka truskawkowa, 
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 
  • 50g gorzkiej czekolady. 
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na kremie poukładać biszkopty, jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka całkiem zastygła.
Czekoladę stopić na parze, przestudzić i zrobić na cieście kropki.






                                                                      Smacznego:))

 

niedziela, 21 września 2014

Ucierane ciasto z owocami na maślance i oleju

Ostatnio dość często piekę proste i szybkie ucierane ciasta z dodatkiem owoców. Oczywiście prawie za każdym razem eksperymentuję i udoskonalam przepis lub wymyślam całkiem inny. Tym razem zaczerpnęłam inspirację z innego bloga. Upiekłam ciasto na bazie maślanki i oleju o smaku masła, który otrzymałam do testowania od Złoto polskie. Ciasto wyszło pulchne, delikatne i wilgotne. Po prostu rozpływało się w ustach...




Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • szklanka cukru, 
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła (użyłam Olandia), 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szklanka maślanki, 
  • 5 jajek, 
  • skórka z 1 cytryny, 
  • 700g owoców (u mnie maliny i jeżyny).
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do maślanki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić na chwilę, aż maślanka zacznie wyraźnie rosnąć. Do utartych jajek dodać przesianą mąkę oraz świeżo startą skórkę z całej cytryny. Dodać olej oraz maślankę. Całość dokładnie utrzeć.
Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm.
Równomiernie rozłożyć owoce.

Kruszonka: 
  • 200g mąki pszennej, 
  • 120g cukru, 
  • 150g masła lub margaryny.
Mąkę przesiać, dodać margarynę i cukier, zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. 
Piec około godziny w temp. 170st.
Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem.






Olej rzepakowy o smaku masła, który otrzymałam do testowania w tym przypadku świetnie się sprawdził. Olej jest  tłoczony na zimno przy użyciu innowacyjnych technologii z najwyższej jakości nasion rzepaku pochodzących z upraw ekologicznych. 
Rzeczywiście już sam zapach oleju bardzo przypominał masło.olej ma bardzo ładny, żółty kolor i jest w poręcznej dużej butelce. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA) pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Olej bardzo dobrze sprawdził się jako dodatek do ciasta. W odróżnieniu do ciasta ucieranego z dodatkiem margaryny ciasto na oleju jest bardziej wilgotne i puszyste. Na pewno jeszcze nie raz go wykorzystam!



Inspiracja: Atelier wypieków

                                                               Smacznego:))
 

sobota, 20 września 2014

Kurczak z mozarellą i orzechami

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety to mam dla Was pyszną alternatywę;) I do tego naprawdę łatwą i szybką w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować kilka składników, natrzeć nimi mięso, przykryć mozarellą, zapiec i gotowe! Proste prawda? A jakie pyszne... Mięso jest kruche, aromatyczne i pokryte chrupiącą, ciągnącą się skórką.



Składniki:
  • 500g filetu z kurczaka, 
  • pęczek natki pietruszki, 
  • garść orzechów włoskich, 
  • garść pestek słonecznika, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, 
  • 4łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki octu winnego balsamicznego (użyłam Jamar), 
  • 300g sera mozarella. 
Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. 
Natkę pietruszki, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny zmiksować w blenderze na papkę. 
Masą natrzeć mięso z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozłożyć grube plastry mozarelli.
Piec około 45 minut w temp. 180-200st.








Inspiracja: książka ,,Blogerchef w sieci przepisów"


                                                                   Smacznego:))
 

piątek, 19 września 2014

Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl

Jakiś czas temu bardzo popularne stały się torty dekorowane różami z kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Od razu mnie zachwyciły. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała sama wykonać takiego tortu:) Gdy tylko nadarzyła się okazja postanowiłam spróbować swoich sił i wykonać taki tort. Okazało się, że wcale nie jest to takie trudne jak myślałam i dekorowanie szło dość sprawnie;) Mam nadzieję, że następnym razem róże wyjdą jeszcze ładniej:)




 Biszkopt:
  • 6 jajek, 
  • czubata szklanka mąki pszennej, 
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • szklanka cukru, 
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części.


Poncz:
  • 1/3 szklanki nalewki z wiśni, 
  • 1/4 szklanki wody.
Nalewkę zmieszać z wodą. Ponczem nasączyć wszystkie trzy blaty biszkoptu tuż przed przekładaniem kremem.


Krem do przełożenia tortu:
  • 500g serka mascarpone, 
  • szklanka cukru pudru, 
  • szklanka śmietanki 30%, 
  • laska wanilii, 
  • konfitura z wiśni.
Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem.


Krem na bezie szwajcarskiej:
  • 6 białek, 
  • 450g masła, 
  • 400g cukru, 
  • szczypta soli, 
  • fioletowy barwnik spożywczy Wilton. 

Białka ubijać na parze z cukrem przez około 8 minut. Zdjąć z ognia, by lekko przestygły. Masło (powinno być bardzo miękkie) ucierać na puszystą masę przez około 8 minut. Stopniowo dodawać ubite białka. Miksować jeszcze chwilę, by masy dobrze się połączyły.

Do całego kremu dodać odrobinę fioletowego barwnika, połowę masy odłożyć. Do pozostałej połowy dodać kolejną szczyptę fioletowego barwnika i podzielić masę na pół. Do połowy dodać ponownie odrobinę barwnika.

Przy pomocy szprycy z końcówką Wilton M1 robić na torcie róże zaczynając od dołu dekorując najciemniejszym kolorem. Następną warstwę dekorować jaśniejszym kremem, ostatnią zaś najjaśniejszym. Tort przechowywać w lodówce.






Do zabarwienia masy użyłam fioletowego barwnika Wilton, który otrzymałam do testowania ze strony emako.pl oraz paterę do ciast z kloszem. Niestety tort okazał się bardzo wysoki i niestety nie mogłam go przykryć, ale klosz świetnie się sprawdzi jeśli na paterze zaserwujemy jakieś zwykłe ciasto pokrojone  na kawałki.




Barwnik w żelu sprawdził się doskonale, aczkolwiek do najciemniejszej masy musiałam go dać znacznie więcej niż przypuszczałam, jednak mimo to barwnik jest bardzo wydajny. Smak kremu pozostał nie zmieniony:)
Troszkę obawiałam się czy ta plastikowa patera utrzyma mój tort, szczególnie, gdy zostanie go już tylko połowa, czy tort nie przeważy. Na szczęście okazało się, że patera jest bardzo stabilna i wykonana z mocnego plastiku, a do tego lekka i naprawdę poręczna.
Niestety nie udało mi się użyć w tym przypadku klosza, jednak na pewno wykorzystam go podczas serwowania ciasta. Dzięki niemu ciasto nie wyschnie i będzie nadal świeże i apetyczne, a pozostawione w lodówce nie pochłonie innych zapachów.




„akcesoria


                                                      Smacznego:))
 

wtorek, 16 września 2014

Makaron z twarogiem i wiśniami

Kolejną paczkę Makaronu Międzybrodzkiego, który otrzymałam do testowania postanowiłam użyć do przygotowania jakiejś potrawy na słodko. Dużo się nie namyślając zrobiłam makaron z masą mleczno-serową z dodatkiem wiśni z kompotu. Wyszło bardzo pyszne danie, które sprawdzi się zarówno jako kolacja oraz jako sycący deser na ciepło. Tak przygotowany makaron bardzo zasmakował mojemu synkowi;))




Składniki:
  • 250g makaronu wstążki (u mnie Makaron Międzybrodzki), 
  • 4 jajka, 
  • 400g chudego białego sera, 
  • 3 szklanki mleka,
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • szczypta soli, 
  • 100g cukru, 
  • 125g masła lub margaryny, 
  • budyń waniliowy, 
  • słoik wiśni z kompotu.

Wykonanie


Makaron ugotować do miękkości w mleku z solą i cukrem waniliowym. Odcedzić, ale mleko zachować.
Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodać pokruszony twaróg oraz sproszkowany budyń. Wymieszać. Dodać odsączone wiśnie, połączyć. Na sam koniec dodać makaron i dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skropić mlekiem pozostałym od gotowania.
Piec około 30-40 minut w temp. 170st.






                                                                         Smacznego;))
 

czwartek, 11 września 2014

Andruty przekładane masą czekoladową

Moi chłopcy uwielbiają wafelki z kremem. Postanowiłam więc mój stary sprawdzony przepis i zrobić im takie domowe wafle przekładane pysznym czekoladowym kremem. Krem na bazie mleka w proszku i odrobiny aromatu pomarańczowego nadał waflom naprawdę niezwykłego smaku...




Składniki:
  • 250g masła, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 1/3 szklanki mleka, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku, 
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego, 
  • paczka kwadratowych wafli andrutów.
Wykonanie

Do garnka wlać mleko, dodać masło i cukier. Gotować, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Dodać kakao oraz kilka kropel aromatu. Lekko przestudzić.
Mieszając, stopniowo wsypywać mleko w proszku.
Letnią masą przekładać wafle, docisnąć, najlepiej obciążyć deską i odstawić na godzinę.
Pokroić np. w kwadraty.



                                                                          Smacznego;))
 

wtorek, 9 września 2014

Magiczne ciasto czekoladowe

Naszła mnie ochota na coś słodkiego z duża dawką czekolady:) Przypomniałam sobie o zapisanym gdzieś przepisie na ciasto czekoladowe. Bardzo zainspirowało mnie już samo zdjęcie ciasta i ciekawość czy moje też takie wyjdzie;) Jego magia polega na rozwarstwieniu ciasta podczas pieczenia, co mam nadzieję jest zauważalne. 
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie, bo przypominające konsystencją ni to piankę ni to mus czekoladowy. Zniknęło w mgnieniu oka;)) 




Składniki:
  • 4 jajka, 
  • 125g masła lub margaryny,
  • 200g brązowego cukru, 
  • 70g mąki tortowej, 
  • 40g gorzkiego kakao, 
  • 500ml mleka 3,2%, 
  • kilka kropel soku z cytryny, 
  • szczypta soli, 
  • łyżka ciepłej wody. 
Wykonanie

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać wodę, miksować chwilę, by masa była bardzo puszysta. Masło stopić, lekko przestudzić i dodać do utartych żółtek. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać do ciasta. Stale miksując, dodawać letnie mleko. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej kakao tortownicy o średnicy 21cm.
Piec około 50 minut w temp. 150st. 
Polać np. stopioną czekoladą lub oprószyć kakao.




 Źródło: Addio pomidory

                                                                    Smacznego;))
 

poniedziałek, 8 września 2014

Likier bananowy

Miałam kilka bardzo mocno dojrzałych bananów i już chciałam zrobić z nich jakiś deser, gdy przypomniałam sobie o przepisie na likier, jaki niedawno spisałam:) Od razu odrzuciłam pomysł z deserem i przystąpiłam do robienia likieru. Likier wyszedł niezbyt mocny, słodki, idealny na babskie pogaduchy:))




Składniki:
  • 4 banany, 
  • 4 żółtka, 
  • 400ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • szklanka cukru, 
  • 400-500ml wódki. 
Wykonanie


Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry i zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmiksowane banany i nasiona wanilii. Wlać mleko. Stale ucierając, bardzo powoli wlewać wódkę. Gdy masa będzie gładka, przecedzić i przelać do butelki. Zakręcić.
Likier można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.


Źródło: Słodko i pieprznie


                                                                Smacznego:)) 

piątek, 5 września 2014

Ciasto Mleczna kanapka

Dzisiaj zdradzę Wam mój starty, sprawdzony przepis na pyszne ciasto szczególnie uwielbiane przez dzieci:)) Ciemny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto smakiem i wyglądem bardzo przypomina popularne batoniki Mleczna kanapka, stąd też jego nazwa. Ogromnym plusem jest to jak łatwo i szybko można je zrobić. A minusem, że jeszcze o wiele szybciej znika ze stołu:)




Biszkopt:
  • 6 jajek , 
  • 6 czubatych łyżek mąki tortowej, 
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • szklanka cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2-3 łyżki kakao. 
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao.
Ciasto przelać do natłuszczonej formy o wym. 23x33cm.
Piec około 40 min w temp. 170st.
Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Krem:
  • 1/2 szklanki zwykłego mleka, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 opakowania cukru waniliowego, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku. 
Zwykłe mleko i cukry zagotować, przestudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Na przemian dodawać zwykłe, przestudzone mleko oraz to w proszku.
Masą przełożyć ciasto.

Polewa:
  • 150 g czekolady mlecznej, 
  • ok. 6 łyżek mleka.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Schłodzić.








                                                                 Smacznego:))
 

czwartek, 4 września 2014

Zaproszenie na Party Like a Lord od Somersby

Kochani dzisiaj wpis zupełnie z innej beczki:)

Mam zaszczyt zaprosić Was na imprezę roku – PARTY LIKE A LORD!
Impreza odbędzie się 27 września w Instytucie Wysokich Napięć przy ul. Morskiej 8 w Warszawie. Start imprezy o godzinie 20.30



Gwiazdą wieczoru będzie brytyjska wokalistka Ella Eyre a także DJ Mathew Clark i Mibro oraz Natalia Nykiel.
Nie możecie tego przegapić!!

Głód kulinarny towarzyszący podczas imprezy będzie można zaspokoić 10 najlepszych foodtruckach w mieście. Specjalnie na tę okazję będą również przygotowane orzeźwiające drinki na bazie Somersby.


Jak dostać się na imprezę?

Absolutnie każdy, oczywiście kto jest pełnoletni, może się tam znaleźć.
Wystarczy kupić piwo Somersby, a następnie wpisać kod spod kapsla/kluczyka na stronie www.somersby.pl i rozwiązać zadanie konkursowe, które polega na opisania najlepszej imprezy jaką możecie sobie wyobrazić.
Sami widzicie, że zadanie nie jest trudne!
Co tydzień najlepsze zgłoszenia wygrają bilety-wejściówki na tą zacną imprezę Party Like a Lord.


Pamiętajcie, aby koniecznie zrobić sobie kilka fotek #Friendsie#Somersby, czekają Was bowiem za to miłe niespodzianki!



Jeszcze kilka słów na temat transportu


Organizator zapewnia transport z centrum Warszawy. 
Dojazd na imprezę imprezowymi lordobusami z Pl. Defilad w godzinach 18-21, powrót z przystanku na parkingu Tesco przy ulicy Połczyńskiej 121/125 w godzinach 1-4. 
Szczegółowy rozkład dostępny na stronie www.somersby.pl
Oczywiście możliwy jest tez transport na własną rękę, na miejscu będzie przygotowany duży parking dla wszystkich gości.


 

Mam nadzieję, że zobaczymy się na tej zacnej imprezie;))

środa, 3 września 2014

Powtórne wyniki konkursu Dafi

Kochani niestety zaszła pewna pomyłka, z mojej winy, dlatego tym bardziej jest mi przykro. Przepis, który nagrodziłam pierwszym miejscem niestety muszę odrzucić, ponieważ autorka zaleca przegotowanie wody. A wody przefiltrowanej z magnezem NIE GOTUJEMY. 
Dlatego musiałam wybrać zwycięzców jeszcze raz.



I miejsce: Anna Wierzbic
 "Cytrusowy uśmiech lata"

Składniki:
250 ml przefiltrowanej wody z magnezem
2 pomarańcze
1 grejpfrut
1 łyżka miodu
kostki lodu

Przygotowanie:
Z pomarańczy i grejpfruta wyciśnij sok. Przelej do dzbanka. Wlej przefiltrowaną wodę z magnezem. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Wrzuć kostki lodu. Gotowy napój podawaj w szklaneczkach przygotowanych z owoców cytrusowych.

Bardzo spodobał mi się sposób podania:))




II miejsce: Agnieszka Siuda

Woda z aronią, pigwą i miętą

Składniki :
Woda, aronia , pigwa i mięta.

Wykonanie :
Wlać do szklanki wodę, usunąć pestki z pigwy i umyć, następnie dodać umytą mięte i aronie. Na koniec dodać kostki lodu.
Spodobało mi się to, że przepis jest "na czasie", aronii i pigwy u mnie teraz pod dostatkiem:)
 
 
 
 
II miejsce: Mariola Grzęda
 
 Odchudzający koktajl z kiwi ogóra

2 średnie ogórki
1 kiwi
50ml wody przefiltrowanej wody z magnezem
1 łyżeczka koperku
szczypta imbiru
2 łyżki płatków owsianych
sol, pieprz do smaku.

Kiwi i ogórki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do pojemnika malaksera, dodajemy płatki, imbir, koperek miksujemy doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Przelewamy do kieliszka robimy dekoracje według uznania.
 
Samo zdrowie i do tego jak wykwintnie podane;)
 
 
 
 
Kochani bardzo Was przepraszam, w szczególności Agatę, za zaistniałą sytuację. Mam nadzieję, że już nigdy taka się nie powtórzy!  
Zwycięzcom jeszcze raz gratuluję a Mariolę proszę o przesłanie danych adresowych na mój e-mail m8adzia8@wp.pl
 
 

wtorek, 2 września 2014

Wyniki konkursu Dafi

Nadszedł czas, by ogłosić zwycięzców konkursu, w którym do wygrania były trzy dzbanki do filtrowania wody Dafi. Dziękuję wszystkim za zgłoszenia, wszystkie czymś się od siebie różniły:)






Wybór jak zwykle nie był łatwy... Ale żeby już nie trzymać Was dłużej w niepewności ogłaszam zwyciezców...


I miejsce: Agata Brzana

Kawa mrożona aroniowa

Składniki na dwie kawy:
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
400 ml gorącej, wcześniej przefiltrowanej wody z magnezem
cukier trzcinowy
Śnieżka + 200 ml mleka
3 łyżki aronii
8 kostek lodu
mleko
listki mięty i aronia do dekoracji

Kawę zalewamy wodą, słodzimy cukrem trzcinowym wg uznania i studzimy. Aronię rozgniatamy widelcem, posypujemy dwoma łyżkami cukru i odstawiamy na chwilę. W tym czasie do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wsypujemy Śnieżkę, mieszamy i ubijamy mikserem 5 minut. Do wysokich szklanek dajemy po 4 łyżki bitej śmietany, wlewamy po 200 ml kawy (podczas wlewania śmietana będzie się unosić), wrzucamy po 4 kostki lodu i cienkim strumieniem wlewamy mleko (wg uznania). Do pozostałej bitej śmietany wrzucamy aronię i jeszcze chwilę ubijamy, wykładamy na kawę, posypujemy cukrem trzcinowym, dekorujemy owocami aronii i listkiem mięty.


Urzekł mnie oryginalny pomysł i śliczne zdjęcie;)



II miejsce: Anna Wierzbic

 "Cytrusowy uśmiech lata"

Składniki:
250 ml przefiltrowanej wody z magnezem
2 pomarańcze
1 grejpfrut
1 łyżka miodu
kostki lodu

Przygotowanie:
Z pomarańczy i grejpfruta wyciśnij sok. Przelej do dzbanka. Wlej przefiltrowaną wodę z magnezem. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Wrzuć kostki lodu. Gotowy napój podawaj w szklaneczkach przygotowanych z owoców cytrusowych.

Bardzo spodobał mi się sposób podania:))




III miejsce: Agnieszka Siuda

Woda z aronią, pigwą i miętą

Składniki :
Woda, aronia , pigwa i mięta.

Wykonanie :
Wlać do szklanki wodę, usunąć pestki z pigwy i umyć, następnie dodać umytą mięte i aronie. Na koniec dodać kostki lodu.


Spodobało mi się to, że przepis jest "na czasie", aronii i pigwy u mnie teraz pod dostatkiem:)



Zwyciężczyniom serdecznie gratuluję! 
Swoje adresy wyślijcie na mój adres m8adzia8@wp.pl, przekażę je sponsorowi nagród.