Ciasto I:
- 500g mąki pszennej,
- 250g margaryny,
- szklanka cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 12%,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki,
- szklanka twardej marmolady.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać
cukier, śmietanę, żółtka i margarynę. Posiekać i zagnieść ciasto.
Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao.
Jasną
część ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułka tartą formę o
wym. 25 x 36 cm. Nakłuć widelcem, posmarować dżemem z porzeczek.
Z
ciemnego ciasta odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, utoczyć
kulkę, spłaszczyć i nałożyć twardą marmoladę. Skleić tworząc kulkę.
Ułożyć kulki na jasnym cieście w równych odstępach.
Piec około 25-30 minut w temp. 180st (ja piekłam 50minut i było to o wieeeeeele za dużo!). Ostudzić.
Ciasto II:
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Stopniowo dosypywać cukier. Dodać żółtka. Na koniec dodać mąkę przesianą
z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać na
przygotowaną blaszkę o wym. 25 x 36 cm.
Piec około 25 minut w temp.
175st. Ostudzić.
Masa serowa:
- 700g twarogu z wiaderka,
- 200ml śmietanki 30%,
- 3/4 lub całą szklankę cukru pudru,
- 100g mlecznej czekolady,
- 2 łyżki śmietany 18%.
Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem
cukru pudru. Dodać twaróg, zmiksować chwilkę do połączenia się
składników. Masę wyłożyć na pierwsze ciasto, przykryć drugim blatem
ciasta.
Polać czekoladą stopioną ze śmietanką na parze.
Źródło: Cukierenka Klementynki
Smacznego:))
mam przepis na zupełnie inne ciasto, o tej samej nazwie:) Twoje wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńJa mam podobny przepis,tylko zamiast marmolady daję kawałek orzecha do tej ciemnej kulki.Zamiast masy serowej robię masę,jak do karpatki.Polecam!!
UsuńNatomiast ja wkładam w ciemne kulki kawałek orzecha i wisienkę. Bardzo dawno nie piekłam "bawoli oczòw" i już mnie naszło. Ciasto jest pyszne.
UsuńMoje Bawole Oczy sie pieka... Z orzechem i roszynkami w czekoladowe kulce..
UsuńWygląda fenomenalnie! Mniam :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, bardzo efektowne:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńciasta Siostry Anastazji bardzo uwielbiam i cenie :)
OdpowiedzUsuńTwoje wyszło idealnie !
Wygląda wspaniale to ciasto :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam to ciasto, jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńSiostra Anastazja naprawdę robi przepyszne ciasta, tego nie jadłam zapewne jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPrzepyyyyyszne - jedno z moich ulubionych ;-)!
OdpowiedzUsuńMimo wszystko ciasta Anastazji są świetne i wizualnie i smakowo.Tylko pracochłonne :(
OdpowiedzUsuńzarabiste to ciacho !!
OdpowiedzUsuńCzegoś tu nie rozumiem w przepisie jest napisane aby na ciemne ciasto wyłożyć masę serowa i przykryć jasnym ciastem patrząc na zdjęcie coś mi się tu nie zgadza
OdpowiedzUsuńSpód to inaczej jasne ciasto z kulkami ciemnego ciasta upieczone razem. Na to wykładamy masę serową i przykrywamy drugim jasnym ciastem już bez kulek ciemnego.
UsuńDziwne że do twarogu nie dodaje się żelatyny lub galaretki
UsuńMasa serowa jest bardzo gęsta, dlatego ja nie dodaje już żadnego usztywniacza w postaci galaretki czy żelatyny
UsuńCiasto wyszlo smaczne, ale pomimo ze pieklam ciasto ok 30 min wyszlo twarde i ciezko sie kroi
OdpowiedzUsuńmyślałam, że wystarczy zmniejszyć czas pieczenia, widocznie w przepisie było troszkę za dużo mąki albo tak miało być:)
UsuńPiekłam wiele razy ze swojego prawie identycznego przepisu na spód, jednak ta moja drobna różnica chyba ma wpływ na miękkość kulek, do ciasta na kulki oprócz kakao dodaję trochę sody, a po upieczeniu gorące kulki nasączam połową szklanki wódki z sokiem z jednej cytryny i mam miękkie i ciasto i kulki. Ja robię krem budyniowy, więc po "przegryzieniu" z wódką jest genialnie, natomiast w przypadku masy serowej to chyba nasączyłabym herbatą z rumem i cytryną.
UsuńO kurcze, muszę spróbować! :D
OdpowiedzUsuń