sobota, 26 lipca 2014

Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie

Sezon na porzeczki w pełni, dlatego bardzo często goszczą one ostatnio w naszych deserach:) Tym razem wykorzystałam czarne porzeczki do przyrządzenia lekkiej i puszystej pianki, przypominającej nieco ptasie mleczko. Spód to nic innego jak ciasteczka z masłem, ale z dodatkiem masy krówkowej, dzięki czemu jest lekko "ciągnący":) Podsumowując pianka jest lekka, nie za słodka, łatwa w przygotowaniu i po prostu smaczna;))




Spód:
  • 200g herbatników, 
  • 3 łyżki margaryny, 
  • 3 łyżki masy krówkowej. 

Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, wraz z masą krówkową dodać do ciastek, krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy lub formy na tartę o śr. ok. 21-24cm. Schłodzić.


Porzeczkowa pianka:
  • 3/4 szklanki czarnych porzeczek,
  • 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • galaretka porzeczkowa, 
  • 100ml śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru.

Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Odstawić na 10 minut, by owoce puściły sok. Zagotować, po czym przetrzeć przez sito. Powstały sok ostudzić, reszta nie będzie na potrzebna;)
Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić.
Mleko ubijać na najwyższych obrotach przez około 5-7 minut, aż powstanie puszysta pianka. Powoli wlewać tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić.
Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami.




                                                  Smacznego;))

Przepis dodaję do akcji:


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLekkie desery bez piekarnika vol 2Porzeczkowo mi 2014Lato w pełni!
 

8 komentarzy:

  1. Zjadłabym kawałeczek, tak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! ; )
    Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. A prezentuje się wyjątkowo uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie, tak pozytywnie aż ma się ochotę zanurzyć łyżkę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! :) Wygląda niebiańsko, a smakuje z pewnością wspaniale! Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń