sobota, 31 sierpnia 2013

Torcik na zimno z arbuza dla dorosłych

W sklepach jeszcze wciąż pełno arbuzów a i pogoda nie najgorsza, dlatego polecam Wam pyszne ciasto na zimno z dodatkiem arbuza. Przepis wynalazłam w gazetce "Przepisy czytelników". Ciasto nie jest mocno skomplikowane ani drogie, a doskonale orzeźwia! Ja niestety do ciasta dałam za mało galaretki, przez co masa nie stężała tak, jakbym chciała. Dlatego w przepisie podaję Wam jedną galaretkę więcej, czyli w sumie 3:)
Oczywiście ze względu na dodatek alkoholu ciasto nie jest dla dzieci.




Składniki:
4 okrągłe wafle andruty,
200ml białego półsłodkiego wina,
3 galaretki truskawkowe,
1 op. polewy biało-czarnej,
1/2 cytryny,
50g cukru,
szklanka śmietanki 30%,
2 opakowania śmietan-fixu,
cukier waniliowy,
1/2 małego arbuza.


Przygotowanie

 
Na dno formy do tortownicy o śr. 24cm ułożyć jednego andruta, posmarować rozpuszczoną polewą i przykryć drugim waflem. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, przestudzić. Dolać wino oraz sok wyciśnięty z pół cytryny. Arbuza pokroić w kosteczkę, 2/3 dodać do galaretek. Masę przełożyć do tortownicy i odstawić na 2-3 godziny, by dobrze stężała.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz śmietan-fixy. Masą posmarować wierzch tortu.
Udekorować pokruszonymi andrutami oraz pokrojonym w kostkę arbuzem i miętą oraz skórką startą z cytryny. Ciasto mocno schłodzić.
 
 
                                                        Smacznego:)

piątek, 30 sierpnia 2013

Aroniówka, czyli nalewka z aronii

Widzę, że bardzo spodobał Wam się przepis na sok aronii:) To może przyda Wam się także przepis na nalewkę z aronii, tzw. Aroniówkę? Ja robię ją co roku. Nie jest mocna, bo nie lubię mocnych nalewek, ale mimo wszystko wspaniale rozgrzewa:) Ponadto aronia, jak mało który owoc, ma wiele właściwości leczniczych. Posiada wiele przeciwutleniaczy, pomaga walczyć z nadciśnieniem i chorobami krążenia. Spowalnia też proces starzenia i jest pomocna w walce z nowotworami. A także oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn i zmniejsza napięcie nerwowe.




Składniki:
0,7 litra wódki,
60 sztuk owoców aronii,
100 sztuk liści z wiśni,
400 g cukru,
1 litr wody.


Przygotowanie
 
 
Wodę zagotować z cukrem, przebraną i umytą aronią oraz umytymi liśćmi wiśni.
Całość gotować ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedzić. Ostudzić i zimne połączyć z wódką.
Rozlać do butelek, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez 2-3 miesiące.
A im dłużej nalewka postoi tym będzie smaczniejsza:)
 
 


                               Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 

Owsiane ciasteczka dziecinnie proste

W jednym z odcinków programu "Ewa gotuje" pani ewa robiła bardzo fajne ciasteczka, przepis więc spisałam i ciasteczka zrobiłam:) Zawierają mnóstwo zdrowych składników, przede wszystkim mąkę pełnoziarnistą, orzechy włoskie, płatki owsiane, żurawinę i rozgrzewający cynamon:) Przy ich wykonaniu bardzo chętnie pomaga mi mój synek:) Właściwie do mnie należało jedynie oddzielenie żółtka i wstawienie ciasteczek do piekarnika:):) Dodatkowym, bardzo fajnym urozmaiceniem jest pieczenie ciasteczek w małych silikonowych foremkach.




Składniki:
40g mąki pszennej pełnoziarnistej,
100g masła,
80g cukru pudru,
130g płatków owsianych,
60g orzechów włoskich,
40g żurawiny,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 jajko+ 1 żółtko.
 
 
Przygotowanie
 
 
Mąkę przesiać, zmieszać z sodą oczyszczoną, cukrem pudrem i cynamonem. Dodać zmielone w blenderze orzechy, płatki owsiane, żurawinę, jajko oraz żółtko. Na koniec dodać pokrojone w plastry masło. Całość dokładnie posiekać i zagnieść.
Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie odrywać małe kawałki ciastka i wylepiać nimi malutkie formy silikonowe do ciasteczek.
Piec ok. 20min w temp. 170st.
Ostudzić i udekorować 100g stopionej czekolady.
 
 




 
                                Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


Ewa Wachowicz - przepisy polskiej miss

czwartek, 29 sierpnia 2013

Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym

Podałam Wam już kilka przepisów na ciasta z warzywami, np. na brownie z buraków czy z fasoli. Dzisiaj przyszła kolej na ciasto z dodatkiem marchewki. W tym roku moja marchewka jest naprawdę śliczna, korzystam więc póki mogę;)
Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem marchewek oraz zmielonych orzechów włoskich. Do tego wspaniały krem serowo-czekoladowy... Połączenie naprawdę fantastyczne! Polecam...




Ciasto:
4 duże jajka,
20g kakao,
150g drobnego cukru do wypieków,
150g mąki pszennej,
180g marchewek,
50g zmielonych orzechów włoskich BackMit,
2 łyżki oleju z pestek winogron.
 
 
 
Jajka z cukrem ubić na parze na kogel-mogel. Dodać mąkę przesianą z kakao i bardzo dokładnie wymieszać.
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do ciasta. Na koniec dodać zmielone orzechy włoskie oraz olej z pestek winogron. Wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Ciasto przelać do przygotowanej formy o śr. 21cm.
Piec ok. 35-40min w temp. 180st.
Ostudzić i przekroić na 2 warstwy.
 
 
Krem czekoladowy:
250g półtłustego twarogu,
100g jogurtu naturalnego,
170g mlecznej czekolady,
130g cukru pudru.
 
 
 
Biały ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz jogurtem naturalnym. Następnie dodać stopioną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać.
Połową kremu przełożyć warstwy ciasta, resztę rozsmarować na wierzchu, tworząc przy pomocy noża fantazyjne kształty.
Przechowywać w lodówce.
 
 








                                       Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


Kiszone ogórki

Na pewno każdy z Was ma swój sprawdzony sposób na kiszenie ogórków. Ja zdradzę Wam mój:) Bardzo lubimy kiszone ogórki, dlatego zawsze dużo ich robię. Zimą możemy się nimi zajadać do woli oraz pałaszować pyszną zupę ogórkową;) Poza tym, nie wiem czy wiecie, że kiszone ogórki mają bardzo dużo witaminy C;)




Składniki:
3 kg ogórków,
czosnek,
korzeń chrzanu,
łodygi kopru,
sól.
Przygotowanie
Ogórki dokładnie myjemy i nakładamy do słoików. Do każdego słoika wrzucamy po 2 obrane i przepołowione ząbki czosnku oraz po ok. dwa 6cm kawałki obranego chrzanu. Na sam koniec włożyć dwie łodygi kopru.
Przygotować zalewę: na litr wody wsypać czubatą łyżkę soli i dokładnie wymieszać. Mieszanką zalać ogórki.
Słoiki wytrzeć do sucha, po czym szczelnie zakręcić.
Ja zawsze przed zakręceniem słoików nakładam kawałek folii spożywczej na górę słoika, dopiero potem szczelnie zakręcam, oczywiście o ile nie są to tzw. słoiki' na gumkę" .
Następnie odstawić słoiki na 2-3dni w słoneczne, suche miejsce, po czym wstawić do piwnicy.






                                           Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
Zapasy na zimę - I edycja 2013

środa, 28 sierpnia 2013

Sok z aronii

Mam bardzo dużo aronii, ale używam jej przeważnie do przetworów. Zdecydowanie najbardziej popularny jest u nas sok z aronii. Owoce te są dość cierpkie, jednak w połączeniu z sokiem z cytryny i pomarańczy oraz dużą ilością cukru, traci swą cierpkość. 
     A teraz kilka słów na temat aronii... 
To wspaniałe źródło witamin i związków roślinnych, które pomagają bronić się przed wieloma chorobami, w szczególności przed rakiem i miażdżycą. Ponadto sok z aronii wzmacnia nasz organizm, chroni przed nadciśnieniem i chorobami oczu oraz reguluje poziom cukru we krwi. Pijmy go więc jak najwięcej:)



Składniki:
4 kg owoców aronii,
2,5 kg cukru,
sok z cytryny,
sok z dwóch pomarańczy.
Przygotowanie
Owoce umyć, przebrać i rozdrobnić przy pomocy blendera. Następnie przelać do sokownika i gotować ok. godziny na małym ogniu.
Cały powstały sok zlać i przecedzić przez sito. Dodać 1/2 litra zwykłej wody, cukier, sok z cytryny oraz z pomarańczy. Dokładnie wymieszać.
Całość zagotować i gotować 3 minuty na małym ogniu, stale mieszając.
Następnie sok rozlać do butelek, szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut.



                                       Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Zapasy na zimę - I edycja 2013

Aromatyczny czekoladowy przekładaniec z kremem kawowym

Jeśli tak jak ja, jesteście wielbicielami ciast czekoladowych, to z pewnością zasmakuje Wam to ciasto:) Baza, czyli ciasto, jest jednocześnie wilgotne, ale także idealnie puszyste. Krem maślany z dodatkiem czekoladowego budyniu, nutki kawy oraz anyżu świetnie współgra z czekoladowym ciastem. Jeszcze tylko trochę czekolady na górę i chrupiące płatki migdałowe...




Ciasto:
5 jajek,
200g masła lub margaryny,
200g drobnego cukru do wypieków,
200g mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
50g tartych migdałów BackMit,
100g mlecznej czekolady,
70g gorzkiej czekolady,
2 łyżki konfitury z truskawek.


 
Masło utrzeć z cukrem do białości, ok. 7 minut. Następnie kolejno dodawać żółtko. Dodać konfiturę i dokładnie wymieszać. Dodać stopioną na parze i lekko przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części.
 
 
Krem:
250g masła,
1 litr mleka,
2 budynie czekoladowe z cukrem,
1/2 szklanki brązowego cukru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
szczypta mielonego anyżu,
100g mlecznej czekolady,
50g płatków migdałowych Kresto.
 
 
 
W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować, wlać rozpuszczone budynie. Stale mieszając, gotować 1 minutę na małym ogniu. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości, stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać kawę i mielony anyż, dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty ciasta. Na wierzchu rozsmarować stopioną czekoladę. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto przechowywać w lodówce.
 
 



                                        Smacznego:)

wtorek, 27 sierpnia 2013

Sok pomidorowy z bazylią

Zauważyłam, że spodobał Wam się mój przepis na sok pomidorowy :) Dlatego dzisiaj mam dla Was drugą wersję soku z pomidorów. Tym razem bardziej ziołowy, bo z dodatkiem suszonej bazylii i estragonu. Jednak równie smaczny i zdrowy jak poprzedni:) Polecam!!




Składniki:
2 kg pomidorów,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki suszonego estragonu,
sól, pieprz,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki cukru.


Przygotowanie


Pomidory umyć, przepołowić i wyciąć "środki".  Dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Następnie zmiksować przy pomocy blendera na papkę.
Dodać liście laurowe, bazylię, estragon, oliwę i cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość zagotować, po czym przetrzeć przez sito lub specjalny przecierak.
Gotowy sok rozlać do butelek.
Pasteryzować 3 minuty.







                                            Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 
 
 
Zapasy na zimę - I edycja 2013

Babeczki z owocami na maślance

Coś szybkiego i smacznego na deser? Najlepiej babeczki! Te są niesamowicie wilgotne i soczyste a do tego baaaaardzo owocowe. Na dodatek przygotowane na naturalnej maślance. Owoce doskonale się łączą tworząc słodko-kwaśny smak, dzięki czemu babeczki sprawdzą się jako deser, a nawet jako śniadanie:) A zawarte w nich owoce dostarczą nam mnóstwo witamin...




Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
100g margaryny,
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczonej,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
szklanka maślanki naturalnej,
300g mieszanych owoców (u mnie jagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki),
cukier do posypania.
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec wlać 3/4 szklanki maślanki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką.
Masa jest bardzo klejąca, ale właśnie taka ma być:)
Łyżką nabierać porcje ciasta, po czym delikatnie zlepiać je rękoma w kulkę i ułożyć w silikonowej foremce na muffinki. Posmarować resztą maślanki i posypać odrobiną cukru.
Piec ok. 20 min w temp. 200st.
Ostudzić i oprószyć przed podaniem cukrem pudrem.










Pyszne babeczki znajdziecie również w ofercie TwojejCukierni.pl

                                     
                                                                                       Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


Z dziećmi i dla dzieci


poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi pomidorami i posypką

Ostatnio coraz częściej piekę chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo...




Składniki:
500g mąki pszennej pełnoziarnistej,
15g świeżych drożdży,
3/4 łyżeczki soli,
300ml przegotowanej zimnej wody,
łyżeczka brązowego cukru,
1/2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
5 suszonych pomidorów w oleju,
do posypania: sezam, siemię lniane, słonecznik, ziarna dyni i płatki owsiane.

Przygotowanie


Połowę mąki przesiać, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę przesianej mąki, sól, olej z suszonych pomidorów oraz drobno pokrojone suszone pomidory i dowolną ilość wymieszanych ziaren. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk.
Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, by ciasto podwoiło swą objętość.
Następnie ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki i formując bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczyć w mieszance ziaren. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 20-25 min w temp. 180st.
Ostudzić na kratce.








                                 Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:

Dietetyczne śniadania
Żyjesz EKO? Sprawdź ofertę delikatesów ekologicznych, w ofercie między innymi: komosa czerwona, mączki migdałowe oraz tysiące innych produktów !