Spód:
330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym,
70g masła,
czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego.
Masło i nutellę stopić. Ciastka połamać na kawałki i zmielić w blenderze na gładką masę, dodać stopione masło, zmiksować. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.
Masa śmietankowa:
320g truskawkowego serka homogenizowanego,
250ml śmietanki 30%,
400g gęstego jogurtu naturalnego,
2 czubate łyżki cukru pudru,
6 czubatych łyżeczek żelatyny.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody, odstawić by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić i lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek homogenizowany oraz jogurt, krótko zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną, zimną żelatynę. Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki, by zgęstniało.
Mus truskawkowy:
500g truskawek,
3 galaretki truskawkowe.
Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Połączyć z tężejącą galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta, równo rozsmarować i zostawić na całą noc w lodówce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji: