sobota, 29 czerwca 2013

Torcik śmietankowy na zimno z musem truskawkowym

Rodzinka ostatnio zażyczyła sobie sernik na zimno. Musiałam więc spełnić ich życzenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli.



Spód:
330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym,
70g masła,
czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego.
 
 
Masło i nutellę stopić. Ciastka połamać na kawałki i zmielić w blenderze na gładką masę, dodać stopione masło, zmiksować. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.
 
 
Masa śmietankowa:
320g truskawkowego serka homogenizowanego,
250ml śmietanki 30%,
400g gęstego jogurtu naturalnego,
2 czubate łyżki cukru pudru,
6 czubatych łyżeczek żelatyny.
 
 
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody, odstawić by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić i lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek homogenizowany oraz jogurt, krótko zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną, zimną żelatynę. Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki, by zgęstniało.
 
 
Mus truskawkowy:
500g truskawek,
3 galaretki truskawkowe.
 
 
Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Połączyć z tężejącą galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta, równo rozsmarować i zostawić na całą noc w lodówce.
 
 
 





Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

Owoce z sadu i dzialki Truskawkowy zawrót głowy 2013

piątek, 28 czerwca 2013

Czekoladki z nadzieniem truskawkowym

Odkąd dostałam foremki na czekoladki, są to chyba najczęściej używane przeze mnie formy. Im częściej je robię, tym nabieram większą wprawę i za każdym razem ich wykonanie zajmuje mi coraz mniej czasu:) W moim ogórku wciąż jeszcze są truskawki, więc nie mogłam ich nie wykorzystać do czekoladek. Domowe czekoladki zawsze wzbudzają zachwyt...

Przepis podpatrzyłam u Kasi



Składniki:
100g mlecznej czekolady,
130g truskawek,
100g białej czekolady,
30ml śmietanki 30%,
2 łyżki nalewki z truskawek.
 
 
Przygotowanie
 
 
Mleczną czekoladę stopić na parze, następnie przy pomocy zwykłego, małego pędzelka, wysmarować dno i boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić na 15min do lodówki.
 
Białą czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietanką stopić na parze. Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na papkę przy pomocy blendera, wymieszać z nalewką. Dodać do stopionej białej czekolady, odstawić, by masa nieco przestygła i zgęstniała. następnie nakładać do foremek wysmarowanych czekoladą. Wstawić na 10minut do lodówki.
Po dziesięciu minutach wierzch posmarować resztą stopionej mlecznej czekolady.
Wstawić na 3 godziny do lodówki, następnie bardzo ostrożnie wyjąć czekoladki z foremek.
 
 





Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:
 

 
Owoce z sadu i dzialki Truskawkowy zawrót głowy 2013

Chłodnik z botwinki

W tym roku moja botwina jest piękna jak nigdy:) Dlatego nie mogło się obejść bez chłodnika. W zeszłym roku przywieźliśmy ten przepis z Podlasia, choć myślę, że jest już wszędzie znany:) Oboje z mężem uwielbiamy warzywa, a tutaj ich nie brakuje. Chłodnik ma same plusy: ma mnóstwo witamin, szybko się go robi i świetnie chłodzi w upalne dni...




Składniki:
duży pęczek botwinki,
pęczek koperku,
pęczek szczypiorku,
pęczek rzodkiewki,
ogórek,
szczypta kwasku cytrynowego,
3 duże niezbyt gęste jogurty naturalne,
1 duży kubek kefiru,
sól, pieprz.



Przygotowanie


Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody, około 15minut. Odcedzić.
Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper drobno posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać resztę warzyw. Dokładnie wymieszać. Schłodzić.
Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.






Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


czwartek, 27 czerwca 2013

Sernik z rabarbarem i truskawkami

Nie lubię, gdy sernik jest suchy i przypomina wiór;) Dlatego stale szukam doskonałego przepisu. Ten jest fantastyczny, nie jest suchy, ale też nie "pływający":) Pyszny kruchy czekoladowy spód oraz odrobina rabarbaru. Delikatna masa serowa z odrobiną czekolady oraz truskawkowego budyniu. A na wierzchu słodki mus z owoców. Przepis podpatrzyłam u Żaków, ale nieco go zmodyfikowałam. Jak dla mnie sernik idealny:)



Spód:
200g herbatników,
100g masła lub margaryny,
30g gorzkiej czekolady.


Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.


Masa serowa:
1kg półtłustego twarogu,
100g białej czekolady,
3 jajka,
3 łyżki budyniu truskawkowego,
250g cukru,
70g masła lub margaryny,
3 czubate łyżki śmietanki 30%,
5 łodyg rabarbaru,
100g truskawek,
czubata łyżka cukru pudru.


Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus.
Ser zemleć, dodać cukier, rozkłócone jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Zmiksować. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać na blaszkę. Na wierzchu rozprowadzić gotowy mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy.
Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90min w temp. 120st.
Ostudzić w uchylonym piekarniku.
Sernik należy przechowywać w lodówce.




                                                                          Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


Truskawkowy zawrót głowy 2013Owoce z sadu i dzialki

środa, 26 czerwca 2013

Czereśnie zapiekane w budyniu

Nasze czereśnie co prawda jeszcze nie są dojrzałe, ale w sklepach jest już w czym wybierać;) Ja co prawda zużyłam resztę czereśni jakie znalazłam w zamrażarce, by zrobić miejsce na tegoroczne;) Miałam troszkę owoców i ochotę na coś słodkiego i sycącego, ale zarazem szybkiego w przygotowaniu. Postanowiłam przygotować takie czereśnie zapiekane w cieście;) Przepis znalazłam baaardzo dawno temu w gazetce "Dobre Rady", zmieniłam tylko wiśnie na czereśnie.


Składniki:
200g czereśni (mogą być mrożone),
3 jajka,
120g cukru pudru,
450ml mleka,
1/2 laski wanilii,
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka cynamonu.


Przygotowanie


Owoce umyć, wypestkować. Mrożone rozmrozić i osączyć na durszlaku. Owoce rozłożyć do 4 kokilek do zapiekania o pojemności ok.180ml.
Jajka rozkłócić, dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Dodać 2 łyżki ciepłego mleka. Resztę zimnego mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną i, stale mieszając, wlać do masy jajecznej. Masą zalać czereśnie.
Piec ok. 45-50min w temp. 160-170 stopni.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.










Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


wtorek, 25 czerwca 2013

Deser czekoladowo-owocowy

W sezonie nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, a szczególnie na pieczenie, dlatego często przygotowuję szybkie desery. Najlepiej w szklankach czy pucharkach, aby każdy miał taką samą porcję i by warstwy deseru były wyraźnie widoczne:) Ciasto upiekłam sobie dzień wcześniej, żeby było szybciej:) Owoce możecie użyć dowolne, ja wybrałam te, które mam i które najbardziej lubimy...




Składniki:
2 jajka,
4 łyżki masła,
10 łyżek cukru pudru,
3 łyżki mąki pszennej,
łyżka kakao,
50g gorzkiej czekolady,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta cynamonu,
250g wymieszanych poziomek, malin i truskawek,
250g półtłustego twarogu,
1/2 szkl. śmietanki 30%,
1/4 szkl. zimnej słodkiej herbaty.
 
 
Przygotowanie
 
 
Masło stopić wraz z czekoladą i ostudzić. Jajka ubić, dodać 5 łyżek cukru pudru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao. Na koniec dodać zimne masło, dokładnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 12min w temp. 180st. Ostudzić.

1/2 szkl. wody zagotować z 3 łyżkami cukru pudru oraz szczyptą cynamonu. Dodać 2/3 owoców i dusić ok. 10min na małym ogniu. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Wymieszać ze zmielonym twarogiem.

Szklanką, w której będzie układać deser wyciąć 8 krążków. Ułożyć po jednym krążku na dnie czterech szklaneczek, każdy skropić herbatą. Rozłożyć połowę masy owocowej i przykryć połową masy serowej. Nałożyć kolejny krążek ciasta, porcję owoców oraz masy serowej.
Wierzch udekorować pozostałymi świeżymi owocami, startą czekoladą cukrem pudrem i miętą.
Schłodzić i przechowywać w lodówce.







Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


Truskawkowy zawrót głowy 2013 Owoce z sadu i dzialki

niedziela, 23 czerwca 2013

Pancakes rabarbarowo - truskawkowe

Uwielbiam niedzielne śniadania, a Wy? Wtedy możemy wszyscy razem przygotować coś pysznego i przede wszystkim wspólnie, na spokojnie zjeść. W niedzielę staram się przygotować wyjątkowe śniadanko dla moich chłopców. Tym razem znalazłam u Żaków przepis na pyszne pancakes z truskawkami i rabarbarem. Nie byłabym sobą gdybym ich nie spróbowała:) Żałuję tylko, że przepis odkryłam tak późno, bo placuszki są rewelacyjne - lekkie, puszyste, mocno truskawkowe... Polecam!




Składniki:
czubata szkl. mąki pszennej,
1 szkl. maślanki,
jajko,
2 łyżki cukru pudru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki miodu,
20g masła,
2 łodygi rabarbaru,
10 dużych świeżych truskawek.


Przygotowanie


Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Rabarbar oczyścić, z truskawek usunąć szypułki, pokroić w kosteczkę, dodać do suchych składników, wymieszać.
W osobnej miseczce zmieszać mokre produkty: rozkłócone jajko, maślankę, miód i stopione, lekko przestudzone masło. Połączyć z suchymi składnikami, delikatnie wymieszać. 
Smażyć na odrobinie rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami.



                                                                             Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:

Truskawkowy zawrót głowy 2013

sobota, 22 czerwca 2013

Kotlety drobiowe z serem

Zdradzę Wam dzisiaj przepis na jedne z naszych ulubionych kotletów;) Są łatwe w przygotowaniu, niezbyt drogie i przede wszystkim pyszne! Wyśmienicie smakują również na zimno, dlatego czasem smażę takie malutkie i podaję je na przystawkę...





Składniki:
2 filety z piersi kurczaka,
3 jajka,
300 g żółtego sera w kostce,
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki bazylii,
ząbek czosnku,
7 łyżek mąki pszennej,
cebula,
olej rzepakowy do smażenia,
1/2 pęczka natki pietruszki.
Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa. Wbić jajka, dodać mąkę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie kłaść łyżką na patelnię, na mocno rozgrzany olej tworząc małe kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.




Świetny olej rzepakowy znajdziecie na zlotopolskie.pl/
 
Smacznego:)

piątek, 21 czerwca 2013

Lody rabarbarowo - truskawkowe

Upały są coraz trudniejsze do zniesienia... Myślę jednak, że doskonale pomogą w tym domowe lody owocowe:) Wciąż jeszcze trwa sezon na rabarbar i truskawki, dlatego postanowiłam zrobić lody o takim właśnie smaku. Są przepyszne, z dużymi kawałkami truskawek i, co najważniejsze, doskonale chłodzą i orzeźwiają...





Składniki:
250ml śmietanki 30%,
1/2 kg rabarbaru,
200g świeżych truskawek,
100g drobnego cukru.


Przygotowanie


Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę, zalać szklanką wody, dodać cukier, gotować ok. 10min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić i zblendować.
Zmiksować z zimną śmietanką, przelać do pojemnika, zamknąć i wstawić na 2 godz do zamrażalnika.
Ponownie zmiksować przy pomocy blendera i zamrozić na kolejne 2 godziny.
Po dwóch godzinach po raz ostatni zmiksować lody, dodać pokrojone w kosteczkę truskawki, wymieszać i wstawić na całą noc do zamrażalnika.
Łyżką do lodów nakładać porcje do pucharków lub wafelków waflowych.
Najlepiej wyjąć lody na 30minut przed podaniem, by nie były takie zimne:)






                                                                     Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:

Truskawkowy zawrót głowy 2013